Afrika-16: del 2 

Här fortsätter Afrikasidan. Den blir väl tung att få upp så jag börjar på en ny.

7:40. God morgon från Korogwe

14/9

Idag har vi besökt en skola för barn med olika funktionshinder. Dessa barn göms oftast undan. Ingen vill skylta med dom. Föräldrar skäms och man satsar inga pengar på dom.

Men skolan har ändrat attityderna. Tom regeringen ger numera bidrag till denna verksamhet.

En del barn kommer till skolan och andra är hemma i hemmen med stöd. Varje fredag så åker man hem till hemmen från skolan för ge råd och stöd.
Man har en liten bajaj, en lite trehjulig motorcykel som man hämtar upp vissa barn för att dom ska kunna komma till skolan. Den är skänkt genom en insamling vid en födelsedag. Örjan fyllde och istället för present önskade han sig pengar till denna mc. Ett fantastisk arbete där vår butik har varit med och finansierat denna skolas arbete med dessa barn.

Sen åkte vi vidare till Tanga. Tanga ligger vid havet. Vacker utsikt från gästhusets fönster.

Forts följer ….

Nu…..

Efter en kväll vid en resort med lite kaffe åkte vi till shangola (tror han stavar namnet så) för att äta lite. Vi mötesolyckor från kyrkan samt FPTCs vise biskop för hela Tanzania.

Kvällen är varm och fuktig. Tur vi har AC på rummet

Dagens starka upplevelse är hur man lyckats att få människor att ha ett varmt hjärta för en person med funktionshinder. Att omgivningen inte ser ner på dom utan vill hjälpa. Inget som funkat förr. Här finns det mycket att göra.

Dagens roliga händelse är nog att åka bajaj.

Dagens glädjeämne. Bilen verkar ha blivit helad. 😄< a href=”https://pedherskoog.files.wordpress.com/2016/09/img_7122.jpg”&gt;<<<<
7:30

God morgon från Tanga vid Tanzanias kust lite mer nord upp

Idag vaknade jag av mig själv. Inget böneutrop. Möjligen av en tupp men det är mer ok och inte så tidigt.  Det är ebb på morgonen. När jag gick och la mig var den ännu längre ut. Snart frukost

Idag har vi besökt något fantastiskt. Erikshjälpen stöder ett arbete i Tanga som hjälper barn med olika behov. Det Ian vara att man är döv. Man hjälper barn som amputerat ett ben och behöver en protes. Denna protes görs från grunden. Avgjutning av benet. Denna avgjutning blir en form. Som efter lika steg blir en protes. Mannen som jobbade med det tränade även den personen som fick protesen. Han sken i hela ansikte när han berättade om att få göra detta. Vi möte barn och ungdomar använde musiken som hjälpmedel. Att ha gomspalt, var rullstolsburen eller vara albino kan vara fruktansvärt för ett barn.

Efter fick vi se ett ungdomscenter som var som en ungdomsgård. För hade man också undervisning på olika sätt. I dessa lokaler hade kyrkan sina möten också.

På vägen tillbaka till Dar stannade Vi i Mkata och mötte församlingens pastor. På 90-talet kom Bengt hit och då fanns det ingen kyrka. Idag har man många utposter och 300 medlemmar

På vägen ner till Dar fick vi se en leopard springa över vägen. Inte så vanlig syn direkt

Dagen avslutas med att vi landar i Dar igen.

Tiden i Tanzania börjar gå mot sitt slut. På lördag bär det mot Etiopien.

16/9

God morgon. Sovit i Dar i natt. På FPCT. En stilla morgon. Svalt fast på gränsen till varmt.<<<
for vi till FPCT högkvarter. Vi mötte unionens biskop.

Där fick vi också höra om ett nytt projekt som vår butik blir en del av. Det handlar om att hjälpa unga till få en inkomst genom att bli egenföretagare.

Sen åkte vi till en förort för att få se den sidan av staden. Inte bara en stadsdel utan också dess liv. En total kontrast till downtown med dess skyskrapor och fina restauranger. Där mötte vi en församling med dess pastor med stora visioner. Vi hade förmånen att möta Testa Missions ungdomar som jobbar i den stadsdelen.<<<
ef=”https://pedherskoog.files.wordpress.com/2016/09/img_7216.jpg”&gt; Där mötte vi två personer som bodde på kanske 5 kvm. En skadad efter olycka och låg i sängen och kunde inte gå. En som för två år sedan skade sitt ben som vuxit ihop fel.

Kvällen åkte vi ner till diplomatområdet för att lite mat.

Det har verkligen varit kontraster idag. Man blir så tacksam för det man har. Det tar på krafterna att slängas mellan dessa ytterligheterna. Världen är rätt bra orättvis. Att då få jobba med sådant som verkligen ger hjälp känns väldigt bra.

I morgon avfärd till Etiopien. Men först liten utflykt till stranden

17/9

God morgon. Sista dagen i Dar es salaam

Vackert väder. Skön morgon och frukosten ute som vanligt.

Men det är klart….. Frukostägget är väl inte som hemma.

Man kokar det lite för mycket. Hönsen måste nog ha det mest torftiga och energisnåla foder man kan få tag på. Höns ska gå ute. Punkt. Äta mask och annat gosigt. Punkt

17/9

Denna förmiddag badade vi i oceanen. Changula tog oss till en strand som var rätt öde men så fin Vi badade och hade några timmar av vila. Vi har inte hunnit med något bad under resan så det var lite skönt att få ngt timmar och ta några dopp.

Sen var det dags att åka till flyget. Vi tog god tid på oss. Men trafiken var inte rolig. Den rörde sig inte fort

I skrivandets stund känns det lite ovisst om vi hinner till flyget. Det är så många olyckor och lastbilar som har problem.

Vi prövade en genväg vilket var fel väg men vi kom fram åt rätt håll i alla fall.

…….

När man sen står i kön till incheckningen känns det klart bättre efter säkerhetskontrollen (vilken visade sig bara var den första av två)

Fast….. När kön går långsamt, folk arbetar lite oorganiserat, papper som inte behövdes nu måste fyllas i, ny kontroll och efter den kontrollen kontroll på kontrollen så blir det lite stressigt. Att sen få skanna handbagaget en gång till blir det lätt lite småstressigt. Men vi kom på planet, om än sent men inte sist , faktiskt !

Att konstatera att även kaptenen är lite sen med pappersjobbet är det ju ingen panik alls. Och då kollar jag klockan …. 16:51 …… Planet skulle lyfta 16:45. Vad är då problemet ? Mest ett i-landsproblem troligen. Inte verkar våra afrikanska medresenärer speciellt stressade över läget.

17: 12 take Off

………..

På flyget har jag en liten söt kille intill mig. Hans pappa har en krokodilfarm. Det är inte alla killar som har sådana pappor. Hans lillebror är rätt söt han också men rätt livfull. Bakom mig har jag en liten flicka som står upp och rycker i sätet och mamma bufflar på rätt bra. Så flighten är väl inte den mest stilla flight jag upplevt 😂😂

……

Nu har vi landat i Etiopien

Allt väl<br

Vi åkte på en gudstjänst där barnen stod för hela programmet. Dom sjöng , hade drama och ett av barnen predikade. Så roligt speciellt när vi arbetar med att förändra världen genom att ge liv åt barns drömmar.

Efter lunch tog Tadewos med oss på en rundtur i Addis. Upp på berget för att se staden uppifrån. Sen runt i lite områden. Handlade lite mat i olika affärer.

Sen tog vi en lugn kväll

19/9
Idag har v besök ett center som hjälper kvinnor bort från gatan. Man får lära sig att sy. Ett projekt som begynner i att man söker upp kvinnor på gatan under kvällar. Ger dom möjlighet att komma till centret. Somliga tackar nej för livet på gatan som prostituerad ger större inkomst tex. Pengar talar ju rätt tydligt när behovet att leva finns. Andra tackar ja för att komma bort från förnedringen och det tuffa livet med hot och misshandel. Dom allra flesta kvinnor lämnar det prostituerade livet bakom sig genom detta projekt.

Markato

Vi besökte ett projekt som arbetar med barn. Söndagsskolan i pingst jkp stöder detta arbete.

Man stöder fattiga familjers barns skolgång. Man ger dom skoluniform, den sportuniformen dom behöver samt en uppsättning kläder / år ( typ byxa skjorta och skor) samt tvättmedel.

20/9

Idag har v besökt självhjälpsgrupper. Man stöder kvinnor att starta eget

Dom drivs i slå grupper. Utbildar, utmanar, uppbygger och ger mod. Ett fantastisk arbete som ger genljud upp i regeringen. Kvinnorna vinner respekt. Männen ser på det med respekt. När man sen betänker att det finns ca 3-5 barn med varje kvinna som får det bättre så blir detta än större. Projektet har ca 1300 kvinnor som har 10000 barn. Detta arbeta påverkar bostadsområden där dom verkar. Folket ser skillnaden. Ett stort projekt som betyder mycket kommundelen. Kommunen hade placerat toaletter för allmänheten som självhjälpsgruppen drev. Den skulle utvecklas med dusch och en liten affär. Kommunen tog 10% av inkomsten. Dessa kvinnor börjar nu drömma och planera för en skola i området.

Summeringen av denna dag är att det finns en fantastisk kraft i dessa självhjälpsgrupper.

21/9

Idag har det blivit två studiebesök på feed the children och Remeber the poorest. Besökte deras huvudkontor.

Sen blev det att börjar tänka på hemfärd.

Sitter vid skrivandets stund på Addis flygplats. Planet är en timme försenat. Så det blir förhoppningsvis take Off kl 01:30

Summeringen blir:

En fantastisk resa. Sett så många fantastiska projekt. Man blir så imponerad av vad som sker. Människor som kommer bort från att tigga och nu ka försörja sig. Mammor som förr kunde ge sina barn ett mål mat om dagen kan nu ge dom tre mål mat.

Man blir så tacksam att vår butik och alla medarbetare har haft förmånen att få/fått vara med på ett hörn

så tacksam så tacksam.

22/9

Landat på Arlanda och på väg hem.

Planet lyfte nästan 1,5 timme sent fr Addis. Mellanlandning i Rom tog lite mer än tänkta timmen.

Men nu är vi på säker mark. Har förmånen att få åka bil hem. Kör inte en meter.  Lite skönt för sömnen är hunnits den bästa en natt som denna.

Nu är det bara att gå igenom ca 1500 bilder. Summera. Och ladda för att berätta om vår resa på månadsmötena.

Tacksam är ordet. Ödmjukhet sammanfattar känslan. Vårt land har det så mycket så mycket bättre. Kan inte klaga på vårt lands standard.

Kom inte och gnäll på sjukvården. Vägnätet är fantastiskt. Avlopp och elnät är så otroligt mycket bättre. Husen som slott.

Med detta avslutas denna blogg.

Men det kommer några sidor med bilder när jag gått igenom dom. Så håll utkik.

%d bloggare gillar detta: