Semestern 2017

Här börjar berättelsen om semestern 2017. En resa på platser som är nya för mig men också platser som jag gärna återvänder till.

2017-08-06

Sista semesterdagen

Så var den sista semesterdagen ett faktum.

Den började med en gudstjänst i pingstkyrkan i Jönköping. En god predikan av Marcus Örebäck

Efter maten blev det en stund av vila, tv, en tvätt fick gå…

Så fick jag för mig att gå en promenad. När jag kommer till korskyrkan håller man på med soundcheck. Kl 18 skulle det bli en typ konsert ute.

Jag styr min cykel till korskyrkan kl 18. Det visar sig vara ett väldigt bra val. Där sjunger en gospelkör som heter On Track. Du hittar dom på Facebook. Kan bara rekommendera dom.

Bättre avslutning på semestern får man nog leta efter.

Så här sätter jag punkt för denna sommardagbok.

2017-08-05

Den näst sista semesterdagen tillbringade jag mestadels på high Chaparral. Det var shower. Speciell var tema dag ”civil war” – krig mellan syd- och nordstat. Tyvärr fick man avbryta för att en karaktär skadade sig när han laddade om sitt gevär.

Sen var det tågrånet. Mm mm

Efter det så firade vi min son Andreas

Så det blev en bra dag även denna

2017-08-04

Så kan jag börja nedräkningen på denna semesterperiod.

Jag tänkte mig en utflykt även idag men det blev mer av städning och strykning. Det behövs ju det också.

Men på efm blev det ändå en tur till Uppgrenna. Man kan ju fundera på vart denna plats kanna finnas. Den ligger norr om Gränna. Där blev det ett besök i ekohuset.

När sen den turen var klar så blev det ett besök på Roségarden med god mat. Förutom att denna dags väder vart mycket omväxlande så var det en god dag.

2017-08-03

En regnig semesterdag. Den skulle kunna blivit riktigt tråkig. Men blev tvärtom.

Den handlade mycket om blommor. Inköp av nya och omplantering av dom.

En dag som också innehöll tvätt av bilen.

Dagen innehöll också en transport av en frys till min son som han hade köpt.

Kanske inte låter som någon jätterolig semesterdag. Men det var klart en bra sådan. Jag har varit med om klart sämre semesterdagar. Så är det.

2017-08-02

Idag blev det en impulsdag. Styrde bilen till Hjo och Karlsborg.

Hjo visade sig från den varma sidan. Ett kaffestopp i hamnen och en promenad i Stadsparken. Städer som ligger vid vatten är något speciellt. Det ger staden en extra skönhet.

Sen bar det av mot Karlsborg och dess fästning. Har haft det som mål att någon gång besöka det. Som turist måste jag säga att det är lite knepigt att hitta fram och förstå hur dom tänkt det hela. Lika svårt att förstå som deras hemsida. Pratade med några i kön och dom uppfattade det på samma sätt. När man får känslan att man tänker sig att ”det vet nog alla” får man en kluven känsla inför ett besök.

Men väl inne var det trevligt. Förutom det ymniga regnandet ingen av oss i den guidegrupp jag gick i hade räknat med natt bli blöt redan i början av en 2 timmars lång tur är väl inget man önskar sig direkt.

Det fans mycket att se på. Förutom turen som tog oss in där namnintresse annars kom kunde man gå in inte museum, en kyrka och se ett gammalt vackert plan. Affärer också men dom hoppade jag över.

Avslutade med ett besök vid fyren också. En liten söt sak.

Under vår vandring hade vi en liten katt som följde oss. Tyckte tydligen om vår guide och jamade på rätt tillfällen som höjde atmosfären lite.

Att åka fram till göta kanal är ett måste. Så där blev det ett kaffestopp innan hemfärd.

Himlen var rätt intensiv där. Den beskriver ganska bra hur dagens väder har varit.

2017-08-01

Denna semesterdag har bevistats hemma i närområdet. Int mycket att skriva om egentligen.

Men tänker jag efter så är det nog det. För trots att det är 1/8 så känns det som en varm och skön julidag.

Förmiddagen landade nere vid sjön med 11-kaffet. Det var så skönt att klockan han gå några timmar. Tom med ett dopp blev det. Men det var kallt

Efter att ha ätit lite mat tänkte jag mig till en blomsteraffär utmed gatan för att köpa lite blommor av mina presentkort jag har. En butik hade nästan inga blommor inne. Trots att butiken hette blomsterjouren. Men det var klart bättre än affär nummer två. Den vag inte ens öppen fast den enligt hemsidan skulle vara. Ingen skylt på fönstret ens att den hare semesterstängt.

Då hamnade jag på ett trevligt glassfik som korskyrkan har. Med den utsikten smakade ju kaffet och glassen ännu godare.

Kvällen var ljum och skön. Fastän molnen var rätt täta så blev det en grillkväll vid stranden. Det smakar bra så där nära vattnet. Och när man går ifrån stranden passar dwt ju bra att stanna till o Rosariet lite.

Rosariet har provodlingar. Lite kul med dom. Ingen skillnad mot övriga odlingar vadar kan se. Lika vackra och samma goda doft.

Summan av denna dag är att det blev en skön varm go trevlig dag trots att den tillbringades ensam i närmiljö. Inte så dumt det heller.

2017-07-31

Sista dagen i juli. Första dagen på sista veckan av semester. Solen skiner. Stor del av dagen var jag med Maths o Maggan i Sannabadet. Teddy var ju med naturligtvis.

Att få njuta en dag med sol och ett dopp i Vättern är ju bara så bra. Att det sker med några av mina bästa vänner fast vi inte ses så ofta gör ju dagen ännu bättre.

Denna dag började jag på ny ljudbok. Prövar Nextory. Billigare än Storytel och verkar minst lika bra.

Grillning vid en sjö gör ju själva grillningen ännu lite bättre.

Så denna dag går till historien som lyckad.

2017-07-30

Det är söndag. För mig betyder det idag att jag gick till pingstkyrkan i Jönköping. En god stund. Ulrik förklarade för oss att det var ”Kristi Förklaringsdag”

Vid lunch får jag besök av min extrabror med fru. En familj som betytt mycket för mig. Lunch och grillkväll är ju fantastiskt ihop med dom.

2017-07-29

Denna dag var det cykling på Visingsö med Andreas och Simon. Vädret hade lovat uppehåll men mulet .

Denna tur var siktet först och främst norra delen. Upp till fyren. Visingsö har en ide om att markera mycket privat och enskild väg. Men kommer man med cykel eller gående är det ju allemansrätten som gäller.

Så vi cyklade upp så långt det gick och sen gick sista biten. Nu var det väl inte den vackraste fyren jag sett men liten och naggande go😉.

Sen cyklade vi ner mot Parola Malms hamn. Det är Visingsös första hamn år 1783. Den sköts idag av ett byalag. Heder åt dom. Inget förbud. Men möjligheter. Man välkomnas att njuta av detta ställe. Dasset är klart bra. Kolla in historien av denna hamn. Precis när vi kom dit kom också regnet. Dom hade ett partytält uppsatt där så det blev ju perfekt. Så det blev mat och lite yatzy i väntan på att regnet skulle sluta.

När väl det slutade styrde vi mot hamnen för det såg inte ljust ut. Stannade till vid lite nostalgi men sen tog vi färjan hem.

Kvällen fick avslutas med fotboll. På tv.

h3>2017-07-28Denna dag var en dag att återhämta sig. Den bestod i mycket tvätt, komma ifatt. Men jag hann också med lie handling.

Att få köpa blommor är kul. Ett sikte har varit att hitta några större växter. Idag blev en inköpt. Hoppas hitta några till.

Idag laddades det också inför morgondagens cykeltur på Visingsö. Mer om det i morgon.

b>2017-07-27<
dag var det en dag av resa. Efter att packat bilen för hemfärd åkte jag till Gekås.

När jag kom var det ”skapligt” läge. Men när jag kom ut ur varuhuset var det galet mycket folk. Kön in ringlade sig lång. Mycket lång. Parkeringsplats kanske man hade kunnat sälja dyrt om man stod nära affärerna. Var visst löning nyligen.

På vägen hem blev det kaffestopp hos Jennersjö i kärda. Alltid lika trevligt.

Eftersom det fanns en beställning av varor av min son blev det leverans dit. Vilken service va?  Kanske skulle börja en sådan affärsrörelse. Åka till gekås och handla åt folk och sen köra hem det. Borde kunna ta bra betalt för den tjänsten.

Väl hemma vet ni säkert vad det innebär. Tvättmaskinen på. Precis. Sen blev det soffhäng.

2017-07-26<
ftersom vädret blev bra denna dag så satsade jag på en rundtur med sikte på kullens fyr.

Det blev förmiddagskaffe hos flickorna Lundgren på skäret. Dyrt som skrutt men trevligt och gott. Kan förstå att man gärna stannar till hos dom.

Sen bar det av till Vilks. Ja, hans konstverk alltså. Det blev en vandring som hette duga. Nivåskillnaden var häftig. När jag kollade stegappen hade jag gått 47 våningar och ca 7000 steg. Det var många som ville dit. När jag kom tillbaka till bilen var det kaos på parkeringsområdet. Så det är klart populärt att gå dit och det naturreservat som konstverket ligger i.

Efter det bar det upp mot kullens fyr. På vägen dit blev det ett stopp i Arild. Ett vackert litet samhälle men fantastiska hus med vacker utsikt. Där var det nog inte billigt att köpa hus.

Så kom jag till fyren. Kullens fyr. Det var verkligen en turistresedag idag. Många hade kommit även dit. Fyren är inte hög i sig men ligget rätt högt. Finns service när man fick låna en kikare när man gick upp i fyren.

När jag siktade hemåt så blev det små stopp i Lerhamn, Nyhamnsläge, Strandbaden, Höganäs, viken och Grå Läge. (Undrar om det är lika grått att bo där som namnet🤔). Efter att handlat lite så landade jag åter i Värestorp. Det har varit basen några dagar. Men i morgon styr jag mot Jönköping igen. Ska turista lite på vägen hem – ja, stanna i Gekås alltså.

2017-07-25Denna dag började med ett besök oå banken i Laholm. Konstaterar att mitt missnöje med Länsförsäkringar har mer att göra med den bankpersonal vi har i jkpg än banken i sig. För dom som jobbade på denna bank var mermön trevliga.

Sen blev det förändringar i planen. Det blev ett besök i Danmark idag.

t var klart värt ett besök att söka upp slottet. Det tog sin lilla stund att gå igenom all vrår. Från fängelsehålor till kanonbalkongen med sina 145 trappsteg upp.

n gick jag genom den äldre delen av Helsingör innan jag tog färjan hem igen. En kaffepaus i småbåtshamnen så var jag sen nöjd för att åka ”hemåt” igen.

långt har vädret varit helt ok för att vandra runt. Nu hoppas jag på roligt bra väder i morgon.

2017-07-24 Vad gör man en regnig dag på semestern? Jo, man frågar en gammal vän om lunchträff. Tack Stig för en trevlig lunch i Lund.

nds domkyrka var en upplevelse. Annorlunda i sitt slag. En stor klocka vars placering bara duger i Lund.

Efter detta besök åkte jag till Malmö. Siktet inställt på Turning Tower. Det var en snurrig byggnad. Undrar hur det är att hänga gardiner i dessa fönster 🙄.

På vägen tillbaka till boendet stannade jag i Landskrona. Till Citadellet. Vi har varit duktiga på befästningar i detta land. Har ju varit på en del ställen denna sommar som handlar om att försvara sig. Det väcker en tacksamhet att vi inte är i krig med någon.

Efter några mil i bilen är det skönt att landa ”hemma” och fixa lite mat.

I morgon är det en ny dag. Då med bankbesök för att rätta till det lilla misstaget med kontikortet. När jag väl hade spärrat det hittade jag det. Ja ja det är en annan historia.

2017-07-23
Denna dag blev det lite trädgårds-arbete. För min del blev det att klippa gräs. En skön avkoppling. Det var ju ett tag sedan jag behövde ta det ansvaret. Tänk att ett ”måste” förr kan en dag som denna kännas som avkoppling.

På eftermiddagen blev det ett besök på Skottorp Slott och lite slottsfika. Ett vackert ställe.

Avslutningen av dagen gick i regnets  tecken. Planering för kommande utflykter så det blev en lugn kväll. 2017-07-22 <br
er ett besök på Erikshjälpen i Helsingborg styrde vi till Torekov. En vackert beläget samhälle vid kusten. Det var festival där. Mycket folk. Torekov är mysigt att gå bland husen. Klart värt ett besök.

Efter Torekov så stannade vi vid Hovs Hallar. Mäktiga klippor vid havet. Det var varmt och vinden stilla. Men man kan ana dom vilda stormarna under höst och vinter.

Vägen till kattvik var utsikten fantastisk. En söt liten båthamn. Denna del av vårt har sin skönhet. Ser fram emot några dagar att se allt detta

2017-07-21 Denna dag var en regnig dag. Så det blev en biltur runt och på hallandsåsen.

Har åkt bil på den enda sand-strand där det är ok att ta med sig bilen ner på stranden. Märkligt att det är okej

Det blev också besök på flera loppisar. Överfyllda butiker som nog hade behövt tänka om lite. Det vara så svårt att kunna urskilja sakerna. Men några kul saker hittade jag att titta på.

Ett besök vid slottet Skottorp blev det också. Där kunde man köpa ost. Tänker mig tillbaka dit. Lär visst göra god choklad.

<br
n avslutades med lite grillning och fotboll på tv. Så trots allt regn och tunga skyar så blev det en bra dag.

Det finns en fin ale här intill. Dom är så vackra. Har alltid tyckt om att åka i dessa. Träden lutade åt ett håll. Blåsten kommer från havet så då kan du förstå vilket håll dom lutade åt.

2017-07-20 Denna dag blev en resande dag. Passerade Hasslö, Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg , Kristianstad, Hässleholm , Örkelljunga. Var till Ronneby Brunnspark. Bäckaskog slott. Hamnade i ett hus mitt ute på landsbygden utanför Laholm.Jag avslutade dagen med att dricka te med en god vän. Ja, du läste rätt. En kopp te. Har nog hänt någon gång förut. Fast först blev boul. Jag förlorade i totalen nog.

2017-07-19Idag fick Drottningskärs kastell ett besök. Yttre skyddet i Karlskronas skärgård. Mitt emot Kungsholms fort.

Det är ett av alla skydd mot fienden som vi byggt. Sista kanonföstet togs ur drift så sent som år 2000.

Intressant bygge med 6 meter tjocka murar nertill. 3 meter tjocka upptill.

För övrigt handlar dagen om förlorat körkort som återfanns. Fullbokad skärgårdstur som blev en miss i planeringen. Men ett gott samtalens vänner som gav desto mer. Kvällen avslutas med lite grillning. Måste ju bju igen lite av all generositet jag mött av herr o fru Lovemo.

En fantastiskt sol denna dag. Njutbart har det varit. Kvällen är ljum och skön.

2017-07-18Denna dag har varit i Karlskrona. Marinmuseumet fick ett långt besök Ett museum som var mycket intressant.
Höjd-punkten var nog ubåten som man kunde gå in i. Det är ett trångt liv dom lever dom som är besättning på en sådan.

Fyrar ser ju aldrig lika ut. Nog skulle denna stad  ha en större fyr. Dom får jobba på det.

Dagen avslutades med att lyssna till Shalom som la till vid Aspö brygga – småbåtshamnen.

Det blev en liten rest av en solnedgång i djupvik på Aspö 😄🙌🏻

Som sig bör startar jag resan med en kaffepaus. Vid Boskvarnasjön. Men där blåste det mycket kallt.

Resans delmål idag var Kalmar. Slottet skulle få ett besök. Jag har bara varit utanför det.

Det är ett spännande ställe. Jag gick runt och tittade. Träffade på en guide som just kom ut med sin grupp från ett låst ställe. Han var villig att öppna igen och jag fick en egen visning. Det var inte illa.

En kille som kunde sin sak. Det är roligt att lyssna till en person som brinner för sin sak. Bara det är halva behållningen

Fredsstenen fick sen ett besök. Där slöts fred mellan Danskar och Svenskar. 13/8 1645.

Kristianopel blev nästa stopp.  Känns lite exotiskt över det namnet. En befästning från 1500-talet. Då krigstid. Nu är det ”resort” med camping. Tiderna förändras.

Målet för dagen var Aspö. Där hälsar jag på Gitte o Anders Lovemo. Med några dagars varsel kan man tom få bo hos dom.  Men ett besök känner man är välkommet.

Avslutar dagen med en bild som är det närmaste man kommer solnedgång idag 😉
%d bloggare gillar detta: