”Nu vänder det” sa han

Vi har passerat Midsommar …. Då påminner min bloggkompis det som kanske inte många vill höra

Nu vänder det

En sanning som inte är så rolig att höra så tidigt in på sommaren. Om det nu är tidigt. Men det är den bleka sanningen.

Men jag tänker att ibland längtar vi efter att det skulle vända. Livet har tagit en riktning vi inte vill eller önskar. Hälsan är inte där vi vill. Problemen har tagit för stor plats. Det går alltså åt fel håll. När livet gör det är det inte roligt. Det är tungt. Det är helt enkelt något vi vill se en ändring på.

Därför ber jag för dig som just nu ser att livet går åt fel håll. Jag ber att det ska vända för dig. Att livet får göra en tydlig u-sväng.

Ibland behöver vi be om att det sammanhang vi är en del av behöver göra en u-sväng. Att helt enkelt tänka om. Och jag vet inte om du ser behovet i ditt sammanhang. Men kanske behövs den bönen. Jag tänker att det är en bön som är möjlig att be. Om Gud ser behovet av det kommer bönen att besvaras. Annars blir bönen inte besvarad.

Men kanske är det bra att vända blicken på sig själv. Åt vilket håll är du på väg i livet? Är det en rätt väg för dig? Om inte så behöver du göra en u-sväng. Du behöver helt enkelt vända om.

Läs med mig 3 Moseboken – Kapitel 11-12

Orena djur … PÅ denna tid finns det djur man inte fick äta. Dom klassades som oren. Nya förbundet har en annan syn på detta. 

Dra inte på er orenhet … Här handlar det om olika djur som kan påverka människan på ett mindre bra sätt. Jag tänker att vi kan leva på ett sätt idag som drar in orenhet i våra liv. Då får vi skörda efter våra egna handlingar. 

Kunna skilja mellan orent och rent … Vi behöver få visdom i att kunna skilja vad som är bra eller dåligt för oss. Kunna skilja mellan det orena och rena för oss. 

Det var mycket som behövdes renas … När vi läser i gamla testamentet inser vi att det fanns mycket som kunde orena oss som människor. Att det då behövdes ett offer. Återigen – Tack Jesus för ditt offer på korset för oss. 

Har du några tankar om detta avsnitt?

”Sänd mig för jag vill gå”

Fick en berättelse berättad för mig. En 13-åring som bad till Gud och sa….

”Sänd mig för jag vill gå”

Det var liksom lite omvänt typ. Ofta tänker vi oss at det är Gud som tar initiativet. Men denna person bad liksom tvärs om. Hon var tydlig. ”Gud sänd mig för jag vill Gud”

Tänk vad intressant det kan hända inom oss. Att det skapas en längtan som ger en riktning i livet. Att det blir något man vill ska ske. Så blir det det man ber om.

”Sänd mig för jag vill gå”

Jag tänker att Gud kan lägga ner sådan längtan i vårt liv. Att vi har en håg åt en viss uppgift. Om det är så kan man fundera på var du fick den idén att be just så att ”sänd mig för jag vill gå”.

Och om det är så blir väl den bönen besvarad av Gud tänker jag. Det är ju att be efter hans vilja och tanke för vårt liv.

”Och jag hörde Herrens röst. Han sade: ”Vem ska jag sända? Och vem vill vara vår budbärare?” Då sade jag: ”Här är jag, sänd mig!”” Jesaja‬ ‭6‬:‭8‬ ‭SFB15‬‬

Vad vill du? Vad drar i dig? Åt vilket håll går din längtan? Vad skulle du vilja se hända i ditt liv?

Fundera på var ifrån den drivkraften kommer ifrån. Kanske är det så att det är Gud själv som börjar dra i dig?! Så be gärna denna bön. Den kan bli startskottet för en spännande och välsignad tid i ditt liv.

”Sänd mig för jag vill gå”

Läs med mig 3 Moseboken – Kapitel 10

Främmande eld … Vi kan hitta på vår egen metod och egen ”eld” inför Gud. Inför andra människor kanske kan det imponera. Men inför Gud går det inte. 

Ska jag visa mig helig … Gud visar sin helighet för den som står honom nära. Så vi får välja väg hur vi vill ha vårt förhållande till Gud. 

För Herrens smörjelseolja är på er … Den smörjelse som kan ligga på oss kräver sitt ansvar. Annars kommer vi att mista den.

Prästernas ansvar … Det låg ett stort ansvar på prästerna på denna tid. Vi får vara tacksamma att Jesus försonade oss en gång för alla. Men det ligger ett ansvar hos präster och pastorer. Det kan bli rätt problematiskt när man hör om präster som inte tror på Gud. Tack och lov är dom inte många vad jag förstår. Men vad fördes det i församlingen de tjänar?

Har du några tankar om detta avsnitt?

Fader vår – bönen för hela livet

Vår Fader, du som är i himlen. 
Låt ditt namn bli helgat. 
Låt ditt rike komma. 
Låt din vilja ske på jorden så som i himlen. 
Ge oss idag det bröd vi behöver. 
Och förlåt oss våra skulder 
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. 
Och utsätt oss inte för prövning 
utan rädda oss från det onda. 
Ditt är riket.
Din är makten och äran
i evighet. 
Amen. 

Lär oss att be sa lärjungarna. Så tog Jesus med sig dom in i en bön som fyller behovet av bön för hela livet.

Den utmanar. Den har omsorg. Den skapande i sig.

Varje del i sig har denna bön det vi behöver be över våra liv. Om förlåtelse. Att förlåta det vi själva gjort fel. Att vara förlåtande till andra. Att Guds namn ska helgas. Att inte utsättas för prövning. Att få det vi behöver för dagen. Att Guds vilja ska ske. Även i våra liv. Beskydd från det onda vi kan riskera att möta och bli utsatta för. Hjälp mot frestelserna.

Hela livets bön tänker jag att den är. Det vi behöver helt enkelt.

Kanske kan denna söndag få bli en meditation över denna bön. Be den. Reflektera över den. Sök djupet i den. Låt den sjunka in. Den har något till oss även idag

Om lärjungarna, som vandrade så nära Jesus , har behov att be om hjälp med bönen kan vi behöva det med. Så låt oss bli undervisade i bönen av den helige ande som får visa oss på djupet i denna bön.

Läs med mig 3 Moseboken – Kapitel 8-9

Mose inviger och insätter Aron och hans söner … Det var Mose på Herrens befallning som insatte dom i tjänst. 

Iaktta vad Herren sagt … Det var viktigt för Aron och sönerna att lyssna och iaktta. Alltså lyssna in och ta till sig det Gud befallde. Jag tänker att det finns ett moment i våra liv likaså. Att lyssna in, iaktta och följa det Herren säger till oss. 

För idag … Det finns speciella tillfällen då Gud talar till oss. Ta till vara på dom tillfällena.

Då visade sig Herrens härlighet … Det var inte bara prat om att Gud skulle visa sig. Nej, han gjorde sig synlig. Manifesterade sig för dom. Herren sände ner eld till offret på altaret och förtärde offret. Det gör att folket inser att Gud är verkligen Gud.

Har du några tankar om detta avsnitt?

Se till mig som liten är ….

Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är, Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går . Du förbliver fader vår. Amen.

Bönen du kanske bad som barn. En bön som möjligen kallats ’barnabönen’. Men handen på hjärtat, är inte den bönen så pass bra att den håller hela livet ut?

Måste väl inte betyda att det bara har med ålder att göra, eller? Ibland känner man sig rätt liten även som vuxen. Liten i förhållande till det man möter. Då är det gott att be ’se till mig som liten är’. Och det fantastiska är att han ser till alla oss som känner oss för små ibland.

Vart du än vänder dig i världen kan du vila i Guds omsorg. För Gud har dig i sitt blickfång hela tiden. Och jag tror den bönen har just den hälsningen till oss idag. Att vart vi än vänder oss i denna värld så vill Gudhem oss lycka men framförallt hans välsignelse. Så länge vi vill vila i hans händer.

Sen kommer livet förändras. Vi kommer möta goda tider. Men också mindre goda tider. Det kanske kommer blåsa omkring oss. Eller kännes så gott. Det är bra att veta, hur än livet blir, det finns en som står fast. Stadigt fast på klippan. Och det är Jesus . Vad du än möter just nu så kan du lita till att han står stadigt fast.

Du är ett Guds barn och han har dig kär. Gud älskar dig!! Ta emot hans kärleksförklaring till dig. Det är som när vi såg personen vi föll i kärlek inför. Gud ser på dig med samma intensiva kärlek i sin blick.

Han kommer vara din Far. Han bangar inte. Han har inget viktigare än dig att vara med eller göra. Han förblir din Far.

Så nog kan vi be den bönen som vuxen med. Den gäller även då.

Så Gud, se till oss när vi börjar känna oss små i uppgiften. Gå med oss vart vi än vänder oss. Är vi på väg mot olycka så varna oss. Älska oss. Och hur det än blir vet vi att du står fast. !!

Läs med mig 3 Moseboken – Kapitel 6-7

Handla trolöst mot Gud … Intressant koppling. Vad handlade detta om i början på kapitel 6? Jo, vi handlar trolöst mot Gud när vi ljuger för någon annan och annat. Alltså det vi gör illa mot någon annan gör vi illa mot Gud. 

Det fanns sådant som man inte fick äta … 1 Kor 8:9ff talar om maten. Det är inte maten som för oss närmare Gud. Inte heller tvärtom då. Rom 14:17. Guds rike är inte mat och dryck. 

Offren … Det var i gamla förbundet en viktig del i trons liv och kamp. Idag kan vi tacka Gud för att Han sände sin egen Son för att vara och bli dessa offer en gång för allt och alla. 

Har du några tankar om detta avsnitt?

Kom hem

Bild från boken om den förlorade sonen som kom hem

Att komma hem är något alldeles speciellt. Man brukar ju använda uttrycket

Borta bra men hemma bäst

Och det ligger rätt mycket i det. För att vara borta är rätt trevligt. Se nya platser. Möta nya vänner. Upptäcka det som man trodde inte fanns. Men hur det än är så är det skönt att komma hem igen.

Mina tankar går till dig som vandrat bort från Gud. Tänker på dig som vandrade iväg och ville upptäcka annat än Gud. Så var du varit ”borta” ett tag från Gud. Skulle bara vilja uppmuntra dig att komma hem igen.

Kom hem

I en av samlingarna på Nyhemsveckan uppmuntrades vi att bli kvar i Gud. Det är på det viset som det är möjligt att en relation med Gud. Helt enkelt bli kvar hos honom. Det beskrivs som grenen som sitter kvar i trädet. Det är på det viset man får del av den kraft som finns i stammen. Så kan grenen växa till och också ge frukt. Frukt som blir resultatet av den kraft som kommer ut i grenen.

….. bli kvar !!

Det är som Gud vill kalla på dig. Uppmuntra dig till en djup och innerlig gemenskap med honom. Som att han säger:

Kom hem och bli kvar.

Kanske är liknelsen om den förlorade sonen som kom hem något som beskriver din historia. Du läser den i Lukas 15. Han lämnade gården och sin far. Men livet blev inte som han hade tänkt sig. Till slut vände han hem. När han kom hem blev han inte bortföst som han trodde. Han välkomnades hem. Blev fullvärdig medlem i hemmet igen. Så är det att komma hem på riktigt.

Så varför inte komma hem igen och bli kvar? Gud längtar efter dig.

Boken hittar du här..

Läs med mig 3 Moseboken – Kapitel 4-5

Synd av misstag … Det verkar vara så att synd kan ske av misstag eller genom en handling man väljer att göra. Likväl behöver försoningen. 

Kollektiv synd … Det verkar som att det är möjligt att en hel församling kan tillsammans synda. Utan att man märker det. Man vaknar alltså till i efterhand att det gått snett. Då behöver man ödmjuka sig och be om försoning. 

Ledares synd av misstag … Ledaren kan bli upplyst av någon annan för att få veta det. När prästen bringar försoning för ledaren får den förlåtelse. 

Får förlåtelse … Det finns ett genomgående tema i dessa kapitel. Om man blir varse om synd, ber om försoning och förlåtelse, får man förlåtelse.

Misstag … Vi kan alltså begå synd av misstag. När vi väl vet om det behöver vi del av försoningen. 

Har du några tankar om detta avsnitt?