đŸŽ¶ Svenska folk du borde tacka đŸŽ¶

Idag firar vi nationaldagen. Man kan vÀl sÀga att den dagen Àr en stilla susning i jÀmförelse med Norges motsvarighet till dag. Den fest som dom visar över sitt land Àr unikt. Man kan lugnt sÀga att det Àr olika hur all vÀrldens lÀnder firar sina nationaldagar. Kanske vore ett projekt att besöka dom som jag besökte massa slott förra sommaren. Om det blir verklighet ligger nog Norge och USA högt upp pÄ listan.

Kan du sjunga vÄr nationalsÄng? Tittar man pÄ tex hockeyVM sÄ fÄr man en god trÀning pÄ den. I alla fall var det sÄ i Ärets VM-upplaga.

Lewi Pethrus har skriv inte en ”nationaldagssĂ„ng”. Den sĂ„ngen visar pĂ„ att vi behöver tacka för vĂ„rt land. Vi kan ha vĂ„ra Ă„sikter om vĂ„r vĂ€lfĂ€rd, sjukvĂ„rd och politik. Vi kan Ă€ndĂ„ konstatera att vi har oĂ€ndligt mycket att vara tacksamma för. NĂ€r vi klagar kanske det mer Ă€r ett tecken av att vi tar allt detta för givet. Har man rest i nĂ„gra fattiga lĂ€nder har man fĂ„tt sett med egna ögon hur illa det kan vara.

Men bristerna vi ser borde vÀcka vÄr iver att be för vÄrt land. Be för dom som ska hantera besluten för vÄr morgondag.

SĂ„ Ă„rets upplaga av nationaldagen fylls mitt inre av tacksamhet – för vĂ„rt goda och vĂ€lsignade land, och förbön – att Gud ska se till vĂ„rt land och beskydda och vĂ€lsigna det. Kanske du kan fyllas av samma sak.

Lewis sĂ„ng, Ă€ven om sprĂ„kbruket Ă€r gammalt, sĂ„ har det ett djupt budskap till oss. VĂ„rt land Ă€r en gĂ„va frĂ„n Gud. Vi borde vara tacksamma för den gĂ„van. (Men min undran Ă€r ibland om vi verkligen tackar nog för den
.).

Tack gode Gud för vÄrt land

đŸŽ¶đŸŽ¶đŸŽ¶đŸŽ¶đŸŽ¶

🇾đŸ‡Ș🇾đŸ‡Ș🇾đŸ‡Ș🇾đŸ‡Ș

Vers 1
Svenska folk du borde tacka Gud för landet han dig gav,
detta land, som sÄg oss födas, dÀr en gÄng vi fÄr vÄr grav.
DÀr förÀldrarhemmet trygga givit oss en barndom skön,
dÀr en Àlskad mor oss lÀrde bedja trosfrisk barnabön.

Vers 2
Han med fulla hÀnder givit riklig bÀrgning av vÄrt land:
bröd frÄn slÀtter, malm frÄn bergen, allt Àr gÄvor av hans hand. Mörkgrön skog och blomsterÀngar, sommarsol pÄ evig snö Àr ju smycken som han strödde rikligt över land och sjö.

Vers 3
Satte han vid landets grÀnser en osynlig Ànglavakt,
som i ofÀrdstider kunde skydda det frÄn svÀrdets makt.
Huru eljest fick det njuta sekellÄnga fredens dag,
medan hela vÀrlden blödde under krigets hÄrda dag?

Vers 4
Svenska folk, du borde tacka, tacka Gud av all din sjÀl,
för det land som han dig givit, att han vÄrdat det sÄ vÀl.
Bed att han det ville hÀgna med sin nÄd frÄn strand till strand. Tacka sÄ din Gud för gÄvan, för ett Àlskat fosterland!

Lewi Pethrus 1952

LĂ€mna en kommentar