När kyrkklockorna ringer är det snart dags för ….

När kyrkklockorna ringer vill som berätta något för oss. Men vet du varför?

Jag besökte mitt barnbarn. Han hade en teori om detta. När vi öppnade dörren för att jag skulle hämta min väska så ringer dessa klockor då meddelar han följande:

När kyrkklockorna ringer skall vi snart se på tv

Det var en ny tes för mig. Inte visste jag att dom förebådade tv-tittande. Men när klockorna ringt är det ju snart dags för barnprogram. Det är ju något viktigt. Så klockorna kan ha olika betydelse.

Men det ligger något i det. Inte i första hand att dom vill förbereda oss för TV. Men dom vill varsla om något annat. Att det är dags för gudstjänst i kyrkan. Dom har också kunnat ringa för att varsla om att det är helg och helgemålsringning. Deras budskap låter lika men har ett viktigt budskap att framföra.

Man kan läsa följande:

Ringning i kyrkklockor är en urgammal sed för att ge invånarna information om att nu är det gudstjänst eller att någon avlidit. Kyrkklockorna har historiskt också använts vid fara som till exempel brand. I orostider användes kyrkans klockor för att kalla samman befolkning för att tala om att till exempel krig utbrutit.

I den kyrka jag går i har vi ingen klockringning. Men för mig har det varit lika viktigt att gå till kyrkan. Det är för mig något jag prioriterar. För jag tror att det välsignar mitt liv. I nya testamentet i bibeln kan vi lösa om att den påminde folket om kyrkan. Vi läser…

”Och låt oss inte överge våra sammankomster, så som några brukar göra, utan i stället uppmuntra varandra, och det så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig.”
‭‭Hebreerbrevet‬ ‭10‬:‭25‬ ‭SFB15‬‬.

Jag kan tänka mig att det kan finnas många orsaker varför dom inte gick dit. Eller så var det bara så att det inte blev av. Och det är ju ett känsligt ämne som författaren går rakt på sak på. Men kanske är det ändå så att genom att prioritera gudstjänsten välsignar det vår tro. Hjälper oss att väx och få en stadig grund i vår tro.

Kyrkklockorna påminner oss om en viktig stund långt bortom tvn. En stund med Gud. Kanske kan nästa gång du hör kyrkklockorna stanna upp en stund med Gud. Låta honom komma nära intill dig och få välsigna dig.

Lämna en kommentar