Tillit – handlar mycket om förtroendekapital

Tillit är för mig, inte bara ett vackert ord, utan något fantastiskt fint. Där tillit råder är en doft av frid. Finns en förtroendegivande atmosfär. Där man på något sätt känner en varm atmosfär.

När tillit saknas växer det fram en uppgivenhet som kan bli dyrbar på sikt.

Synonymer till tillit är förtroende, förtröstan, tillförsikt, förlitan, tilltro, tro, hopp, lit
Motsatsord – misstro, skepsis

När man funderar närmare på synonymorden blir det tydligare. Tillit är så mycket mer än bara några bokstäver. Tillit är mer av ett fundament. En grund som ger en förutsättning för en god framtid men också i nuets möjligheter.

Motsatsen är tydligt nog. Misstro föder inget gott.

Tillit handlar mycket om förtroendekapital. Något man bygger upp efter hand. Tar tid. Men det kan gå fort att rasera. Jag är rädd för att vi tror att det är lättvunnet. Likaså är jag rädd för att vi inte förstår dess värde och misstar oss att det är lätt förgånget.

Tillit är något vi behöver odla och vårda. Tillit är som att gå hand i hand där underlaget kanske inte är det bästa. Men man litar till att man stöder varandra. Och skulle man snubbla kommer den andre att fånga upp. Det ger en varm känsla av att inte vara ensam. Att inte bli utelämnad när det blåser. Att veta att det finns en som tror på oss även om det blir oroligt omkring.

Tillit är så värdefullt att det kan göra hela livets möjligheter. Kan vara avgörande både i det lilla och i det stora.

Tillit är som när barnet slänger sig ut i luften i tro att någon ska fånga dom. Den person som kan känna tillit till någon är som ett sådant barn. Jag tror att vi alla vill vara en sådan som någon litar på. Litar så mycket på att man skulle våga göra som barnet. Slänga sig ut och tro att man blir uppfångad av oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: