Läs med mig – Matteusevangeliet Kapitel 5

Salig … 5:1ff. Salig är den …. . Salig kan betyda lycklig, välsignad och avundsvärd också. Saligprisningarna är intressanta. Läs dessa i kärnbibeln eller någon annan översättning så får du djupet. Exempel – fattig i anden: andliga tiggarna. Att sörja handlar om att se sin synd och andliga tillstånd. Ödmjuk – tålmodig, de som kan förmedla Guds styrka och makt med mildhet…. Osv. 

Att vara salt … 5:13ff. Bernspång lyfter fram hur saltet kunde hanteras. På marknaden där saltet hade blivit förstört slängdes det ut och blev nedtrampat. Så förlorade saltet sin kraft och möjlighet. Att förlora sin sälta är att tappa styrkan, kvalitet. Salt är också en smakhöjare och bevarande. Tänk att kunna vara ett salt som ger mersmak och kunna bli till hjälp att bli bevarad i tron. 

Att vara ett ljus på hållaren … 5:14ff. Vi skall vara detta ljus- Så att folk hittar Jesus och och tron på honom. Vi ska inte gömma oss. 

Inte ett jota … 5:18. Betänk att Guds Ord ska inte förgås förrän vi kommer till himlen och det eviga riket är kommet. 

Dumhuvud … 5:21ff. Det är inte bara mord som inte är okej. Det är även fel att kall varandra Emma saker och vara vred på varandra. Inför altaret skall vi rannsaka oss själva. Vi skall vara angelägna att försona oss. Tror också att vi skall vara villiga att förlåta även om den som borde vara den som bad om förlåtelse inte gör det. Vi får förlåta i dens ställe. 

Äktenskapsbrott … 5:27ff Guds Ords syfte är att äktenskap skall hållas ihop. Det är målet. När äktenskapet går snett är det inte så det var tänkt således. 

Ja och nej … 5:33. Betänk att att nödlögner inte får plats här. Vi skall hålla oss till sanningen. Om vi har svårt för det är det bättre att vara tyst.

Att vända andra kinden till … 5:38ff. Ibland är det svårt att göra det. Men tänk att det är ändå den bästa vägen. Att ge igen är inte vår melodi. Uppmaningen att älska våra fiender och be för den som förföljer är nyckeln till en välsignad utväg. Att ’samla glödande kol’ kanske du har hört. Jag tänker att be för någon som är din antagonist kan förvandla både den och dig själv. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: