Kan du gå förbi?

Det finns en berättelse om en samariern som oftast kallas den barmhärtige samariern. Eller samariten som den beskrevs förr. Tänkte vi kunde läsa den berättelsen idag. Hoppas du orkar hänga med till slutet.

Luke 10:31-37
En präst råkade komma ner samma väg, och när han fick se mannen gick han förbi. På samma sätt var det med en levit. Han kom till platsen, såg mannen och gick förbi.
Men en samarier som var på resa kom också dit, och när han såg mannen förbarmade han sig över honom. Han gick fram och hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, tog honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav till värdshusvärden och sade: Sköt om honom. Och kostar det mer ska jag betala när jag kommer tillbaka. Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som råkade ut för rövare?” Han svarade: ”Den som visade barmhärtighet mot honom.” Då sade Jesus till honom: ”Gå du och gör som han.”

Min fundering är: Kan du gå förbi en behövande? Kan jag gå förbi en behövande? Handen på hjärtat. Jag skulle tro att om vi är riktigt ärliga så kan vi det. Visst, jag hoppas att vi inte gör det för alla behövande vi gör. Men jag är rädd för att att vi, lite för ofta, kan gå förbi.

Så min bön idag är att vi ska kunna bli som den barmhärtige samariern. Att stanna och inte gå förbi. Att kunna göra det vi kan. Inte alltid så lätt. Men i alla fall försöka mer att stanna och hjälpa. För jag tror att vi gärna vill det. Till det vill jag be att vi ska få dom resurser vi behöver för att kunna hjälpa.

Kanske behöver vi ibland be om att få viljan att hjälpa. Tror det är en bön som Gud gillar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: