Hur påverkbara är vi av andra?

Ygeman pratade om främmande makts påverkan. Att staten behöver vaccinera oss medborgare mot falsk propaganda. Alltså att vi får förståelse för vilken information som är riktig. 

Vilken förmåga har vi att förstå vad som är rätt och fel? Man menar att utländska krafter vill påverka oss på olika sätt. Så att vi tex misstror vårt lands regering (🤔är det därför man ibland tycker att vår regering gör massa tok?) Man menar att vi ska få massa budskap av främmande makt via internet. Det var väl dåtidens flygblad från fiendens flygplan. 

Blåögda? Är vi extra blåögda vi svenskar att vi har allt för stor tilltro att det vi läser och hör alltid är sant? 

Under årtionden har vi blivit inlärda att ifrågasätta. Ifrågasätta allt. Ju längre tiden har gått så är det mer av den varan. Tydligen har det inte lärt oss att ifrågasätta att det vi tex läser på nätet inte alltid behöver vara sant. 

Hur fungerar det för dig? För mig? Är vi påverkbara av andra? Kanske menar vi oss att vi inte är det. Fast jag undrar inland om det inte är så att vi inte riktigt inser hur det verkligen är. Titta på det senaste modet, vilken bil som är populär, vilka prylar som är inne att ha, vilka resor man bör göra osv osv. Vi är nog rätt lätta att påverka. Titta bara på årets julklapp……

Säljare kan få oss till köp som vi nog inte hade genomfört om vi tänkt lite klarare. 

Men så länge vi tror oss fattat självständiga beslut utan någon påverkan så är det ju vår sanning. 

Påverkan skulle kunna beskrivas som att något har inflytande på oss. Positivt sätt så kan det ju vara något gott. Alltså när det gör något bra med oss. Men dålig inflytande gör något konstigt med oss. Fattat beslut som vi förmodligen kommer att ångra. Man skulle kunna tom säga att inflytande är att någon har makt över oss. Mmm det låter rätt överdrivet. Men i vissa fall finns det det som tagit makten över oss. När sådan påverkan finns över våra liv är vi inte längre fria.  Tänker att vi tom kan vara låsta av en åsikt. En negativ åsikt om oss vi tror är sann. Så hamnar vi i en situation där vi inte mår bra. Som exempel att någon påstår att man är tjock fast man inte är det. Så tro man det och bantar. Så kan du räkna ut vad resultatet blir. 

Kanske kan slutsatsen bli att vi är mer påverkade av andras åsikter och trender än vi vill erkänna. Annars skulle det inte tex finnas mode, åretsjuklapp mm mm. 

Lämna en kommentar