Läs med mig – Johannes Evangelium Kapitel 11

Ska inte sluta med döden … 11:4f. Det Jesus säger nu verkar inte man lägga på minnet. Om man hade gjort det hade man inte behövt tvivla. Senare ser vi att Lasarus blir uppväckt från det döda. Men denna händelser lär oss att lyfta blicken från det vi tror är möjligt och sanning till att se att Gud verkar över detta med en högre möjlighet och högre sanning. 

Tillbaka i getingboet … 11:7,8,16. Jesus hade nyligen nästan blivit dödad genom stening i Judeen. Nu var han villig att gå tillbaka dit. Han visste sitt uppdrag. Han gick även om det skulle kosta honom livet.

Lasarus sover … 11:11ff. Dom förstod inte Jesu bildspråk. Jesus fick tala öppet om att Lasarus var död. Jesus skulle väcka honom ur dödens sömn. 

Om du hade varit här … 11:21f. Marta misströstade. Jesus borde ha varit där. Han var ju deras nära vän. Om han hade varit där hade Lasarus levt nu. Nästan som att hon skyller det på Jesus. Men ändå finns det något av ett hopp hos henne. Hon ville tro att Jesus kunde ändra på detta.

Jesu löfte här och nu blev ett framtida löfte för Marta … 11:23-27. Marta har svårt att tro att uppståndelsen skulle kunna ske i detta livet. Jesus tar med henne i vem han är. Uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör. Så får hon frågan: ”Tror du detta?”. Om du hade fått frågan vad blev då ditt svar?

Om du hade varit här … 11:32. Maria säger samma sak till Jesus som Marta. 

Folkets reaktion … 11:37. Om han nu kunde öppna ögon borde han väl kunnat förhindra att Lasarus dog. Lite typsikt oss människor. Att han som kunde ge syn tillbaka skulle kunna uppväcka döda var inte lika självklart. 

Han luktar … 11:39. Trots att Jesus hade visat på sin möjlighet hade Marta inte riktigt kopplat det än. ”Han luktar redan” Det hon säger att det är omöjligt att göra något nu. Men Jesu ord till Marta ”Har jag inte sagt dig….” Hade hon lyssnat? 

Lasarus kom ut … 11:43. Kan du känna tystnaden och spänningen luften. Detta kan inte bara vara möjligt. Död sen fyra dagar. Luktar. Undrar hur många som går från hopp till misstro till hopp till misstro där och då. 

Då kom den döde ut … 11:44. Intressant att Johannes skriver ”den döde” och inte Lasarus. Klar markering att en död man just hade blivit till liv igen och nu kunde gå ut. Med sin bindlar kom Lasarus gående ut ur graven, ut ur dödens rike in i livet igen. 

Om vi låter honom hålla på så här … 11:48. Då kommer alla att tro på honom!! Absolut!! Så är det!! Tänk att egen makt och maktbegär går före en sann utveckling och Guds egen väg för oss människor. Jaget först. Positionen först. 

Profetian om Jesu död och uppståndelse … 11:50f Tack Gode Gud. Jesus dör i allas vårt ställe. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: