Läs med mig – Psaltaren kapitel 79 & 80

Bön efter Jerusalems förstöring … 79:1ff

Man visste hjärtat … 79:1. Man slog till för att förgöra det som var det centrala för folket – Templet. Kunde man förgöra det skulle det splittra folket. Liknande har vi sett genom historien. Man har vela förgöra kyrkan. Men det har bara gjort den starkare. För Gud och hans kyrkan kan man inte förgöra. Skada möjligen men inte utplåna. Varför? För Gud är Gud. 

För ditt namn skull … 79:9. Guds namn har auktoritet. Hans namn fodrar också. Därför vädjar Afas till Hans Namn. 

Då ska vi … 79:13.När Gud bekänner sig vid sitt namn, bistår sitt folk och vinner seger – då skall de prisa och lova honom. Från släkte till släkte. Det fös genom generationer vad Gud gjort inna dom. 

Bön för Herrens vinstock … 80:ff Kärnbibeln skriver ”Återupprätta vin vingård”.  Återupprätta Israel. 

Lyssna … 80:2. Lyssna – vänd ditt öra, hör upp. En bön vi delar i många olika situationer. Vi ber att Gud skall vända sitt öra till oss så att han hör vad vi ber. 

Befriades … 80:9 Detta syftar på befrielsen från fångenskapen i Egypten. Att blicka tillbaka på vad Gud har gjort stärker nuets tillit till Gud. Att kunde Han då kan Han nu också. 

Ge oss liv … 80:19. Återuppliva, ge oss på nytt styrka, mod och tro. Ibland behöver vi be om förnyad tillit. Tron kan ha fått sig en törn i tilliten. Vimlet har fått insteg som stör. Att då få be om att ge nytt liv i tron är gott. Tron blir påmind om var den vilar på. Som att be om förnyad kärlek till Gud. Att kalibrera tron. Påminna sig själv. Så får den tro som finns där ny fart, ny kraft, ny tillit. Tron har funnits där men störts av någon anledning.

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: