Respektlöst vid vägarbete

Åkte förbi ett vägarbete. För att få ner farten får vi åka slalom mellan två lastbilar. Allt för att vi ska sänka farten. I dessa lastbilar sitter det var sin chaufför vars jobb är att bara finnas i lastbilen. 

Visst är det ett viktigt säkerhetsjobb dom utför. Men ska det vara nödvändigt? Tänk vad detta kostar. 

Tro inte att jag inte inser att det skulle kosta mer med en olycka. Men ändå…

Det är inte första gången jag sett detta. Så ofta, hur litet än arbetet är på vägen, nog sitter det ensamma förare i lastbilar och ”bara väntar”. Hur kostsamt är inte detta? 

Allt bottnar i den respektlöshet som övriga trafikanter har visat genom åren. Så vi alla har bäddat för att det blivit så. Ja, kanske inte alla men tydligen tillräckligt många. Handen på hjärtat dock, visst har vi kunnat sänka hastighet lite till vid det senaste vägarbetet vi passerade?! 

Det skulle ju räcka med en skylt ”vägarbete” så skulle vi per automatik lyfta foten från gaspedalen. Men vi är för stressade.  Eller så smyger tanken in att ”dom har ju valt det själva”. Men så fel det blir. 

Nej, för vår nästa skull, lyft på gaspedalen vid nästa vägarbete. Var rädd om den som  arbetar där. Det kommer att rädda många svåra situationer. Det kommer att rädda liv. Och som bonus kanske vi får ner kostnader vid vägarbeten vilket leder till att pengar blir över. Vi kan skapa bättre vägar. Och på sikt kanske vi slipper all dessa lastbilar att åka slalom mellan. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s