Tillgängligt

När jag tänker på ordet tillgängligt kanske jag rent av tänker först över ordet otillgänglig. 

Tomas Sjödin skriver i sin bok ”Det händer när du vilar”att han lördag kl 18 stängde av mobilen. Han gjorde sig otillgängligt för något för att göra sig tillgängligt för något annat. 

En sådan hållning är ju lite riskabel. Tänk om det dyker upp något som man inte ville missa 😳. 

Jag är ju rätt mycket ute på nätet och kollar nyheter. Bloggar. Instagrammar. Facebookar. I jobbet bygger en del av annonseringen på att synas på nätet. Det är ju på både gott och ont. 

Inser att man ibland är mer långt bort än i nuets närhet på den fysiska platsen. 

Kanske skulle jag och många med mig må bättre av att bli mindre tillgänglig på nätet för att bli mer tillgänglig i nuet. 

Fast jag skulle tro att det påverkar oss på fler sätt. Det är så mycket som får bli lidande för den myckna nät- och mobiltiden.  Sådant som kanske är viktigare om vi är ärliga mot oss själva. Sådant som vi nog egentligen vill att det ska påverka oss och göra nytta i oss. Det kan vara kunskapsinhämtning. Få saker och ting gjorda hemma. Det kan vara bibelläsandet för den troende. Läxläsningen för studenten. Sätta dit sista listen i rummet man renoverat för massa år sedan. 

Nu kanske inte hel internetfasta är svaret. Men kanske att ta makten över sin konsumtion av nätet. 

Hur som helst tror jag att vi behöver göra oss otillgängliga till det som brukar ta vår mesta uppmärksamhet till förmån för något annat. Kanske är det så vi får relationer att fungera. Kanske är det så vi undviker att stressa sönder våra tankar och vårt inre. 

Jag minns att det fanns en kommunallag som sa att efter kl 18 eller möjligen 20 på lördagskvällen skulle alla börja lugna ner ljudet i grannskapet. Alltså något av helgsmålsringningning gav signal om att nu tar vi helg. Något av att gå in i veckovila.  När jag åkte till affären efter gudstjänsten i söndags insåg jag att det var ingen rast och vila över Jönköping. Det var så mycket folk som stressade runt i affären. 

Kanske skulle vi stänga av mobilen och nätet mer än vi gör. 

Samtidigt kanske det inte skulle bli bra för alla. För allt för många är nätet den ända kontakten med andra man har. Då är det nog inte behov av att stänga av. 

Men jag tror att du är med mig i mina funderingar. Vad som behöver står för otillgängligt och tillgängligt ärlig olika hos oss alla. Det tål att vi funderar vidare på det.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s