Söndagstankar – trons kraft

Att tro på något kan vara halva vägen till att det kan fungera. Att ha tilltro till något kan vara det mest avgörande för att det ska lyckas.

Tron på något kan ge oss modet att våga.

Tron har en fantastisk kraft inneboende. Man kan säga att tron bär oss på många sätt. I Markus 2:1-12 kan vi läsa om den lame mannen. Han har vänner som tror att det är lönt att bära honom till Jesus. För man tror att Jesus kan göra honom frisk. När man kommer till huset är det massor med folk. Man tar sig inte i in huset. Men upp på taket kan man komma. Bär upp honom. Gör hål i taket. Sänker ner båren framför Jesus. Jesus helar honom och mannen går hem med sängen under armen. Denna berättar om omgivningens tro. Den berättar om mannens tro. Den berättar att den mannen man sätter sin (till)tro till kan hjälpa och helar mannen.

Ibland är det lätt att tro. Det liksom går av bara farten. Men det finns andra tillfällen då det är mer motigt i tron. Då tänker jag på pappan med sin besatta son. När han får frågan om han tror att Jesus kan göra under svarar han: ”Jag tror, hjälp min otro”. Kanske tron är just så ibland. Man vill tro och har en liten tro. Men samtidigt har man lite tvivel som gör att tron sviktar. Att då få både bekänna sin tro och otro känns bra. Gud klarar den spännvidden.

Vad är förutsättningen att tron kan inneha kraft? Det beror på vart och på vem tron vilar. Tron frigör kraften. Så sätter man sin tro på något som har ”det” fungerar det. Men saknar det man tror på ”kraften” så fungerar det inte.

Trons kraft handlar om tron på Gud. Tron som frigör Guds möjligheter. Handlar inte Gud självmant? Jo då, men han våldför sig inte på någon. När vi tror att han kan göra det frigör det den kraften. Skulle vi våga mer skulle säkert Gud kunna göra mer. Men vår tro sviker oss ibland. Du är inte ensam om det.

Kanske kan vi enas om en bön för denna dag. . .

Gud, hjälp mig då jag drabbas av otro. Hjälp mig så att min (till)tro till dig växer till. Jag önskar så stort att du ska göra mer bland oss. Kan och vill du får du gärna använda mig. Så låt min tror på dig och det du kan växa till för varje dag. Amen.

Tänk på att när tron vilar på Gud och hans kraft finns det möjligheter. Det beror inte på tron utan på den tron sätter sin tillit till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s