Tacksamhet i jämförelse

Efter att ha varit på resa i Tanzania under två veckor påminns jag återigen av tacksamhet för vad jag har.

Visst kan vi, kanske med viss rätt, tycka oss sakna saker och standard i Sverige. Jag vill inte på något sätt raljera över någon. Men med all respekt, vi har det välsignat bra.

Efter att åter fått se toaletter som är sämre än våra gamla dass kan man inte påstå att vi saknar något i det hänseendet. Hål i marken som skall föreställa toalett.

När man sett hyddor, enkla murade hus, som saknar rinnande vatten och el, blir man djupt tacksam över vårt liv i Sverige.

När köket är en öppen eld och inget mer att tillgå funderar jag över allt det ”extra allt” vi har.

När allt det man lever för är att se till att det finns ved hemma till maten och värmen, får (om man i bästa fall har en cykel att använda) gå för att hämta vatten, odlat för att få ihop lite pengar för det man kan sälja av skörden, är det svårt att klaga på vår standard. Ävensom man bara hyr sitt boende och inte äger ett hus.

I jämförelse med vad många har i Afrika är både du och jag lycklig lottad.

Denna dag skulle jag önska att vi reflekterade över allt det vi har att vara tacksamma för. Att vi för en dag inte trånar efter mer. Inte klagar på att vi saknar något. Utan bara är tacksamma för det vi har. Att vi ser det. Noterar det. Jag tror att om vi ärligt ser det kommer vår lista bli lång. För vi har så mycket att vara tacksamma för. Pröva så får du se.

Inget önskan om något. Inget gnäll över att någon har det bättre. Bara se det du har att vara tacksam för. Det är min utmaning till dig och mig idag.

Lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s