Vad gör julmarknaderna så eftertraktade?

I lördags hade vi i vår butik, erikshjälpen i jönköping, vår julmarknad. En marknad man börjar fråga efter redan i början av september. I lördags var det fler än vanligt som var ute efter julsaker. Och hör man hur det gick för andra så har det varit många på besök. Kollar man sen in svenska slottsmässor börjat dom redan i mitten av oktober. Så skulle man kunna räkna upp ställe efter ställe med all julhandel. Men jag undrar, vad är det som gör julmarknaderna så eftertraktade?

Man kan köa länge. Man till och med kan tänka sig att betala entré för att få gå in på tex julita gård och handla sina julsaker. Och det är långt ifrån billiga saker. Mässpris är långt ifrån ”bättre pris”.

Varför?

Kanske är det för att julen skapar det ljus som just nu saknas i den mörka hösten. Det ljus som man saknar och längtar efter. Tiden fram till 1:a advent är ju rätt mörk. Inte konstigt att somliga börjar ta fram sin adventsljusstake flera veckor innan den ”borde” fram. (Om det nu finns ett ”borde” här).

Jag tror att vi människor längtar efter ljuset i våra liv. Det är en naturlig del av våra liv. Det behovet påminner oss särskilt då vintern kommer med sitt mörker. Inte konstigt att ljusen tänds i fönster och på borden.

Jag tänker att det finns i grunden en större och djupare längtan efter ljuset. Det beskriver vårt innersta behov av ljus.

I Johannes 8:12 läser vi om att Jesus är världens ljus

”Jesus talade till dem igen och sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.””

Det är när det ljuset får lysa upp våra liv som vi känner att det ljus vi längtar efter verkligen finns där.

🕯 Jag har ett speciellt ljus hemma som jag vill ska påminna mig om att han är ljuset. Som ska påminna om det ljuset jag så väl behöver.

Ljuset trycker mörkret bort. Det är därför det har så god påverkan på oss. Mörkret har inte makt över det. Det behövs så lite av ljuset för att mörkret inte är mörkt längre.

Till sist….

Att vara ute en natt och se hur ljuset bryter fram på morgonen är mäktigt. (Även jag som älskar solnedgångar tycker så) Det är aldrig så mörkt som precis före soluppgången. Ljusets frambrytande gör att fåglarna börjar sjunga igen. Det skapar en symfoni av vacker musik. Inte så konstigt. Ljuset väcker så mycket gott. Inte konstigt att vi längtar efter det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s