Ta kontrollen …

Kanske har du sett reklamen ….. den, kanske mer korrekt, dom som proklamerar att vi ska ta kontrollen. Kontrollen över vår vikt. Kontrollen över vår ekonomi. Listan kan göras längre. Budskapet är tydligt och klart. Vi ska själva ta kontrollen. Kontrollen över allt, typ.

På ett sätt inget fel alls. Det är nog typiskt mänskligt att vi själva ska ta kontrollen på allt. Det jag kan fundera på är att det proklamerar ett ”jag kan själv”. Eller kanske ett ”jag ska klara det själv utan någons hjälp”.

Det som skrämmer mig lite är när det också snirklar in sig i vår tro. Och vi inte behöver så mycket hjälp och support från Gud. Att man även beordrar Gud som om man har kontrollen på honom.

Vet du vad jag tänker? Jag tror vi inte alls behöver ha kontrollen på allt. Jag har en stor respekt för att Gud, med sitt fantastiska perspektiv, har en klart bättre koll på läget än mig. Med allt det han står för, med all den makt, kraft och möjlighet tror jag att jag kan klart vila i att han har kontrollen som behövs.

Innebär det att jag inte behöver ta något ansvar? Inte alls. Klart jag ska ta det.

Men ibland tror jag att vi behöver släppa kontrollbehovet. Och överlåta det till Gud. Vila i att han har omsorg. Betänk vem det är du tror på. Han har teckning bakom orden.

Vi behöver inte be bönen hjälp och göra lösningen själv. Vi kan vila i vår bön och vänta in Guds svar.

I grunden tror jag det handlar om tillit. Synonymer till tillit är förtroende, förtröstan, tillförsikt, förlitan, tilltro, tro och hopp. Däri ligger tryggheten i att släppa kontrollen till Gud. Tillit till denna världs skapare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: