Omvägens välsignelse

När jag var liten fick jag gå till skolan. Någon buss var inte aktuellt. Cykla fick vi inte. Så jag gick till skolan i årskurs 1. Fick gå över den stora vägen som gick rakt igenom Skultorp där vi då bodde. Minns att skolvägen vara ganska lång. I alla fall i en 7-årings perspektiv. Dit var det raka spåret för inte komma för sent. Men hem…. Hem var en helt annan sak. Då var det en upptäcksresandes promenad. Det fanns mycket att kolla in. Inte raka vägen hem. Det blev små omvägar hit och dit. Så vägen hem blev rätt mycket längre. Men oj vad jag upptäckte världen. Ja, den del av världen jag hittade. Delar av det lilla samhället Skultorp. Ja ja men du fattar nog själva poängen.

När Israels folk skulle ut ur Egypten väljer Gud att låta dom ta en omväg. Gud tänkte att dom kanske skulle ångra sig om dom tog den närmaste väg och mötte filisteerna. Därför lät han dom ta en omväg mot Röda Havet. Vilket också blev ett tillfälle för Gud att visa sin makt och omsorg. För där fick dom gå genom detta hav på torr mark. Och fienden Farao med här gick ner när vattnet återvände över dom. 2 Mos 13 och 14. Ibland är omvägen viktig.

Det är i omvägen vi får tid för reflektion. Vi stressar inte från punkt A till B. Vi hinner kanske till och med stanna upp för att se vår omgivning. När vi läser vår bibel blir inte bara den enstaka versen viktig. Vi letar andra sk parallellställen. Så fördjupar vi läsandet, förstår mer och får större vishet. Bönen kan vara denna omväg. Ibland vill vi lösa allt på direkten. Men bönen hjälper oss till eftertänksamhet och bearbetning. Vi hinner lyssna in.

Var inte så rädd för omvägarna i livet. Kanske behöver du en förberedelse inför det du ska möta. Du ser den rakare vägen men den är stängd. Du måste ta en annan väg. Den behöver inte alls vara sämre. Kanske är det en omväg du behöver ta för att bli bättre rustad. Så när vägen dit du verkligen ska väl öppnas så är du redo att kliva in i det. Omvägen blir din välsignelse.

En omväg är inte alltid fel. Där gör du dina upptäckter. Det du förr inte såg ser du nu. Du hade missat något om du inte hade gått den omvägen. Något av bibelns uppmaning av att ”Bli stilla och besinna”. ”En liten stund med Jesus o vad den jämnar allt”. Kanske är det rent av omvägen som gör att du hamnar rätt i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: