Läs med mig – Apostlagärningarna Kapitel 18

Mycket folk i staden… 18:10. Paulus var hårt ansatt. Men Gud vill uppmuntra honom med att han inte är ensam kvar. ”Jag har mycket folk här i staden” Alltså det var många som var hängivna Vägen. Tänker på Elia som misströstade om sitt liv. Han upplevde sig ensam kvar. Då möter Gud honom. Gud berättade för Elia att det fanns 7000 kvar i Israel som inte böjt sig för BAAL. Ibland undrar jag hur många det som verkligen följer Jesus i vår stad. Är det bara dom som tillhör en kyrka? Vi kanske blir rätt överraskade. Det kanske är många fler än vi tror och anar. 

Avlagt ett löfte… 18:18 Troligen avlade han ett Nasirlöfte som avslutades med att man rakade av sig sitt hår, när löftet fullgjorts. När man ingick sitt löfte lät man håret växa. Det slängdes på elden. ”Nasir” är ett hebreiskt ord som betyder ”avdelad”, ”avskild” eller ”invigd”. Och nasirerna var verkligen avskilda från folket i övrigt. Hos de gamla israeliterna betecknade det nämligen en person som genom ett heligt löfte hade ställts till Guds och landets förfogande under en begränsad tid eller hela livet. Oftast varade det en månad. Kanske är vi behov ett sådant löfte i vårt liv ibland. Vi avstår frivilligt från något för att ”viga oss” till något annat. Ge tid för för något. En period vigd åt något. Tex extra tid med Gud. 

Om Gud vill… 18:21. Väl medveten om att det inte alltid är lätt att förstå Guds vilja över sitt liv. Men det är en välsignad hållning över sitt liv. ”Om Gud vill …” Att alltid försöka leva efter Guds vill över mitt liv. Paulus gav ett sunt löfte. Han skulle komma tillbaka om Gud ville det. Jag tänker mig att hans hållning var: Om Gud ville det skulle Gud leda honom tillbaka. Ge den möjlighet. Då skulle han gå. Det är att leva efter Guds vilja.

Talade brinnande i Anden… 18:25.  Några olika översättningar på Kolosserbrevet 4:6:  Lägg alltid era ord väl och ge dem sälta; ni måste veta hur ni skall svara var och en. / Ert tal ska alltid vara vänligt, kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en. / Tala till människor på ett vänligt sätt, men låt era ord få dem att tänka efter…. / På ett hjärtevinnande sätt.

Ska vi nå folket med evangelium behöver vi tala på ett förståeligt sätt. Men vi är så beroende av Andens hjälp. En mix som blir så viktig. Hur förklarar vi evangeliet idag? Vi kan inte gömma oss bakom att Anden gör jobbet och vi kan ”göra som vi vill”. Vi får inte hamna i diket att vår vältalighet kan övertyga. 

Vi behöver nåden att få tala fängslande. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: