Läs med mig – 1 Korintierbrevet Kapitel 7

Att inte äga sig själv … 7:1ff I ett äktenskap äger man inte sig själv. Man ägs av någon annan också. Kanske inte det sätt man vill beskriva ett förhållande idag. Men tänk att i en relation ger man sig själv till en annan. Bibeln uttrycker det ”att bli ett”. Så bestämmer man inte bara över sig själv. Utan det man gör med sitt liv påverkar också den man delar livet med. Därför blir det viktigt hur man själv lever. Att ta hänsyn och visa respekt.

Att inte ”resa bort” … 7:5ff. En relation bevaras genom gemenskap. Alltså att inte hålla sig borta längre tider från varandra mer än nödvändigt. Det brukar inte alltid gynna relationen vilket jag tror vi inser. Varför tänka se? För att inte utsätta sig för möjligheten till frestelser. 

Bättre gifta sig än leva i åtrå … 7:8ff. Paulus är praktisk. Men också omsorgsfull i sin undervisning.  

Att skilja sig … 7:10ff Skilsmässa är en svår fråga genom alla tider. Förr var det helt omöjligt och idag inser vi problemen med det. Idag kan det vara riks för att det är för möjligt med dom problem det medför. Idealbilden måste vara att vara trogen den man valt. Samtalet borde mer handla om hur vi vårdar relationen än hur möjligt det är att skilja sig. Men när det inte finns någon annan väg så är det en sorglig väg att behöva gå.

Stå kvar i kallelsen … 7:17ff Att tråna efter ”någon annans kallelse” är aldrig en bra väg. Det går inte att värdera kallelsen på ett mänskligt sätt. Ingen kallelse är förmer än någon annan. Utan se din kallelse som en kallelse given på grund av Guds nåd och kärlek till dig. 

Gift eller ogift? … 7:25ff. Man kan se att Paulus kan rekommendera att inte vara gift såsom han var. Tiden är sådan att det kan vara att rekommendera. Men samtidigt är det inget han hindrar. Att stötta varandra i en relation kan också vara det man behöver .

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: