Läs med mig – Galaterbrevet 5

Mildhet upprätta … 6:1. I folkbibeln 2015 står det ”med ande”. Kärnbbeln säger: ‘Mina syskon (bröder och systrar i tron) , även om någon skulle bli påkommen (ertappad, upptäckt, överraskad) med något felsteg (överträdelse; kan också tolkas som: råka bli överraskad eller missledd att begå något felsteg, överträdelse) , ska ni som är andliga människor (har Anden) , i mildhet (rätt balans av känslor, fri från hämndlystnad och bitterhet) återupprätta (återanpassa, hela) en sådan – samtidigt som du ser till att inte också du själv blir (skulle bli) frestad [och falla i samma synd] ! Det finns en barmhärtighet i upprättelsen. Både i nåden att bli förlåten men också i processen.

Att inte jämföra dg med någon annan … 6:4 Hur lätt är inte det. Den andre är så lätt så mycket bättre än vi själva i vår egna ögon. Den bästa självbilden får vi genom att se oss genom Jesu ögon på oss. 

Vem ska bär vem egentligen? … 6:2,5. Är bibeln inkonsekvens? Ena stunden ska vi bära vår egen börda. Sen skall vi bära varandras bördor. När du läser bibeln är båda perspektiven så viktiga. Du kan aldrig avsäga ditt eget ansvar för din egen börda. Men du har förmånen att bära någon anans börda också. Vilket innebär att någon kommer dig till hjälp att bära din börda. Tillsammans klarar vi det.

Sådd och skörd … 6:7ff Lagen om sådd och skörd går igenom hela livet. Bonden. Relationer. Självbilden. Det du ser i ditt liv är möjligen skörden av det du sått. Måste inte vara så. Men det kan vara så. Säger du till dig själv att du inte duger så är det det du får skörda. Så se upp med hur du behandlar dig själv.

Inte tröttna på att göra gott … 6:9f Vilken viktig uppmaning. 

Det som verkligen betyder något … 6:15 Det är att vara född på nytt. En ny (andlig) födelse i samma person. Hur är det möjligt? Vi kan ju inte föddas på nytt i vår mors mage. Precis, det funkar inte. Men Guds Ande gör detta verk inom oss. Det har en så stor betydelse i vårt liv. Det sker när vi tar ett Jesus som vår frälsare. När Anden berör oss med sin gåvor och frukt. Läs gärna Joh 3 om Nikodemus.

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: