Läs med mig – Lukas Evangelium Kapitel 14

Feghet eller slughet? … 14:4. Troligen både ock. Men mest slughet. Man ville ha något att sätta dit Jesus på. Att anklaga honom för. Som tex att bota på sabbaten som var fel enligt mänskligt påfund. 

Armbåga sig fram …. 14:11. Att armbåga sig fram till bättre position hör inte Guds Rike till. Inte i en församling heller. Handlar mer om att bli ”upptäckt”. Men hur upptäcker vi den som Gud kallar till tjänst?

Festen … 14:15ff. Liknelsens bakgrund är att på den tid gick det ut fler inbjudningar. Först att festen var på gång sen att den var nu förberedd och klar. Att då vet att nu är det dags att sätta sig till bords. 

Ursäkter … 14:15ff Åkern – värdsliga bekymmer. Oxar – värdslig arbetsinsats. Giftermål – Jordiska band. Det är mycket här i livet som kan göra att vi avstår inbjudan till himlen. Den man minst anar kommer man att möta vid festen i himlen. 

Priset … 14:28. Att beräkna kostnaden är sunt. Jesus visar på att det kostar allt. 

Sälta … 14:34f. Vi är ett salt i vår tid. Saltet bevara. Saltet ger smak. Det är vår uppgift. Det skapar vägen till Guds Rike. Men om saltet mister sin kraft, sin smak, sitt bevarande, vad händer då?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: