Läs med mig – Lukas Evangelium Kapitel 22

Judas … 22:3. Svårt att förhålla sig till honom på något vis. En tanke jag har är at han ”lånar” sig till det onda. Valde att tillåta sig bli använd. Förutsagt? Ja. Men han hade kunnat välja en annan väg. Tänker att detta med att ”låna” sig till sker även idag. Att se upp med vem och vad som får tillgång till våra liv.

De sista måltiden den första nattvarden … 22:14. Det sista blir vägen in i det första. Dåtid sammanflätas med nutid som blickar in i framtiden. 

Inte förrän … 22:16. Den gången då Jesus äter det nästa gång är vi med. 

Till minne av mig … 22:19. Nattvarden är inte vilken måltid som helst. Med respekt och glädje får vi dela den med varandra. Det är som att Jesus själv är med fast inte synlig. Därför gör vi inte hur som helst. Vi slarvar inte över den måltiden. Det är en helig stund med djupt allvar. Den proklamerar att vi tillhör Gud. Gud bekräftar vår tillhörighet med sin välsignelse. 

Vem är störst? … 22:26. Även lärjungarna föll i tanken på att det var viktigt att vara störst och främst. Det mänskliga tänket om portioner. Jesus tar död på den myten. 

När du en gång omvänt dig … 22:32. Petrus får reda på att han skall förneka. Även det förnekar han ska ske. Men tänk…. När han väl omvänder sig igen får han uppdraget att styrka sin bröder. Det är som att Jesus inte fördömer honom. Han ger redan upprättelsen innan….. Jesus har förlåtit före tidpunkten vi syndar. 

Ske inte min vilja utan din … 22:42. Jesus kämpar. Tänker mig att det fanns tillfälle för Jesus att dra sig ur. Men han gör det inte. Han vill följa Guds vilja med sitt liv. 

Änglabesök … 22:43. Jesus får änglabesök som ger honom kraft. Ett sådant besök vore fint att få ibland.

Helar sina plågoandar … 22:51. Så stor är Jesus. Mitt i nöden, den som vill honom illa, tar han tid med att hela en person som vill honom ont. 

Petrus förnekar … 22:54ff. Då vände sig Jesus om och såg på Petrus. En blick av värme. Jesus blick måste ha varit dubbel för Petrus. Kärlek men också sorg att det blev som det blev. Vi vet dock vad som händer Petrus så skåning om

Skenrättegång … 22:63. Den rättegång Jesus ställs inför är ingen riktig rättegång på det viset att Jesus får en rättvis sådan. Men en sådan hade ju aldrig fungerat eftersom det inte fanns något att döma honom till döden för.

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: