Läs med mig – Psaltaren kapitel 89 & 90

Herrens löfte till David … 89:1ff

Vilket löfte … 89:4f. Vem kan ge sådant löfte förutom Gud själv?!

Sela … 89:5. En kommentar om detta ”Sela” kan vara på sin plats.  Antagligen ett avbrott för instrumentalt mellanspel, en paus för att begrunda vad som just har sjungits. Ett citat: Septuaginta (den grekiska översättningen av Gamla testamentet) återger ordet sela med diapsalma, som antagligen betyder ”mellanspel” eller ”refräng”. Andra menar att ordet betyder ”uppåt” eller ”högre” och följaktligen är en uppmaning till instrumentalmusiken att falla in starkare, medan ytterligare andra har tolkat det som en anvisning om en paus, en fördröjning eller en sänkning. Thor-Leif Strindberg. Att se det som en paus för eftertanke är ju inte så dumt. Att stanna upp sitt läsande för att reflektera över vad man läst kan bara vara gott. 

Vem är som du? … 89:9 Här borde ett SELA finnas tänker jag. Vem är Gud? Vad kan han jämföras med? Vad ser du hos Gud?

Salig är det folk … 89:16 Lyckligt är det folk/välsignat är det folk/Glatt är det folk som vet vad Jubel i Gud är, som prisar honom. 

Vandra i Guds ansiktes ljus … 89:16 Kärnbibeln skriver: får uppleva din favör (fördel, trumf, förmån, ynnest, gunst, ynnestbevis)

Var är dina löften … 89:50f. Gud sviker inte sna löften. Men vänder vi honom ryggen kan han inte, hur gärna han än vill, förverkliga sit löfte. Men vi får påminna honom. Omvända oss. Så kan han ta upp sin välsignelse igen. 

Guds evighet och vår förgänglighet … 90:1ff Fjärde boken. 

Tusen år … 90:4. Detta tankesätt har vi mött i bibeln. Tusen år är som en dag för Gud och tvärtom. Guds sätt att se på tid är inte som vårt sätt är. 

Vi slutar våra dagar som en suck … 90:9. ”Han tog sin sista suck” har vi säkert hört. Vårt liv beständighet behöver vi påminna oss själva om. Vi lever ibland som om vi vore odödliga. ”Lär oss att våra dagar är räknade, så att vi får visa hjärtan” (v12)

Låt dina gärningar bli synliga … 90:16 Låt det du gör, Gud, bli synligt för oss. Vi vill se det. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: