Att bli sårad….

Tiden läker alla sår

Att bli sårad som människa har vi noga alla blivit någon gång upplevt. Där man känner sig missförstådd. Kanske kraftigast som trampad. Men mest kanske att man blivit överkörd eller inte tilltalad utan mer talas om. Sårandet kan då kanske mer handlad om att inte blivit tilltalad helt enkelt.

Sårad kan vi också bli på många andra sätt. Vilket kan låsa oss och sätta oss ”åt sidan”. Så blir ”sårskorpan” mer av tystnad och lidande.

Men vi kan välja att inte låta det hindra vårt sätt att leva ut det som är just vi. När du blir sårad kan du välja mellan att ”stanna kvar” i det tillståndet eller gå vidare. Och ett bra råd är att just gå vidare. För den som förlorar mest är nog du själv om du inte lämnar det bakom dig.

Visst är det är förunderligt uttryck detta med att vara sårad. Ett sår på huden är ju en sak. Man ser det tydligt. Det kanske blöder. Så kommer sårskorpan. Men sårad som människa handlar väl mer om att bli sårad i själen. I vårt inre på något sätt. Sådana sår är svårare att hantera och vårda. Ibland undrar jag över hur man bäst vårdar det.

Det bästa sättet tror jag är ’förlåtelse’. Det verkar som att förlåtelsen helar såren från flera håll. Bode den som sårat och den som blivit sårad. Så mäktigt är förlåtelsen.

Tiden läker alla sår. Hur sant är det? Jag tänker att det är mer sant än inte sant. Alltså att det händer oftare att tiden läker såren än inte läker. Och samtidigt kanske det inte är sant alls. Men jag vill tro att tiden också är en bra läkedom. Man får distans. Man får perspektiv.

I grunden vill jag tro att ingen har ett uppsåt att såra. Men man gör det olyckligtvis tyvärr. Men det blir så fel. Kanske kan det hjälpa att ha överseende. Så blir du sårad. Var och tänk barmhärtigt.

Till sist …. Du som är sårad. Res dig upp. Gå vidare. Det är nog den bästa vägen tänker jag. Vet du en bättre så använd den. Var rädd om dig. Du är mer värdefull än att fastna under ett plåster. Du ska leva i frihet.

Kom på att jag citerade Tomas Sjödin igår från hans andaktsbok. Han skrev en vacker tanke :

”Där hjärtat spruckit kan Guds kärlek sippra in”. (T Sjödin)

Det är en vacker tanke där brustenhet finns.


Idag ber vi för riksdagsman Karin Enström (M)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: