Kan man förbereda sig för allt?

Just nu förbereder jag mig för årets sånginsats. Det är inte ett inhopp som vikarie för Benjamin syrsa på julafton. Inte heller som kolibri. Utan för att sjunga i kören i klingande julkort. Det är att traggla texter. Öva på stämmor.

Vad förbereder du dig inför?

Kan man förbereda sig för allt? Frågan har väl ett troligt givet svar. Troligen tänker vi lika. Svaret är nog ett klart nej. Det kan man inte. För vi kan inte se in i framtiden. Så den bästa hållningen är nog att stilla invänta vad som sker. Och möta det när det kommer.

Å andra sidan kanske vi ändå kan det på något vis. Genom att bestämma oss för hur vi ska möta det. Att inte oroa oss i onödan. Att inte tillräkna det massa möjliga scenarier. Sådant som troligen aldrig händer. Att leva ett liv som grundar sig i trygghet och tillit. Så står vi stadigt om det kommer lite stormigt runt omkring oss.

För mig har det blivit viktigt att lägga framtiden i Guds händer. Alltså att be honom om stöd, råd och vägledning. Det är mitt sätt att förbereda mig för allt. Har det gjort att jag aldrig är orolig och fundersam om framtiden? Nejdå. Jag blir det då och då. Men då försöker jag påminna mig om att backa tillbaka till min livsfilosofi. Och oftast ger det mig ett lugn då.

Hur gör du? Hur får du till det när det börjar bli lite väl snurrigt omkring dig? Framtiden är lite mörklagd på något sätt?

Jag tror att det finns ett löfte om att han som har lovat att gå med den som sätter sin tillit till honom verkligen gör det. Sådan tror jag Gud är.

Psalm 23 andas det. Den texten hjälper oss att vara förberedd. Låt den sjunka in en dag som denna.

Psalm 23

Den gode herden

En psalm av David.

Herren är min herde, mig ska inget fattas. Han låter mig vila på gröna ängar,

han för mig till vatten där jag finner ro.

Han ger liv åt min själ, han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull.

Även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig. Din käpp och stav, de tröstar mig.

Du dukar för mig ett bord i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över.

Ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar, och jag ska bo i Herrens hus för alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s