Vad gömmer en spegel?

På jobbet har vi många speglar. En del rätt ”nya”. Andra är av äldre datum. Jag såg på antikrundan och där visade dom en spegel från 1885. Det var en kunglig gåva till prinsessan som skulle gifta sig.

Kan du föreställa dig vilka personer som tittat in i den spegeln? Drottning Viktoria.

Tänk vad speglar har sett. Tänk om dom kunde berätta sin historia. Somliga historier kanske gör oss blyga. Andra kanske vi vänder bort vår blick från. Andra bilder gör oss glada. Andra förvånar oss. Vissa bilder visar på en fantastisk historiebeskrivning. Varje spegels bild är unik vid varje tillfälle.

När vi ser in i spegeln avslöjar den vårt yttre. Det sömniga ansiktet. Eller det ansikte som nyligen sminkat sig för fest. Den visar vår frisyr eller kanske avsaknaden av den samma 😉😊

Men vad spegelbilden inte kan avslöja är vårt inte. Möjligen ge ett sken eller en vink av hur vi har det inuti. Men den kan inte avslöja ditt innersta. Den avslöjat heller inte ditt värde. Även om den visar på att du tagit på dig ett fint smycke. Den avslöjar inte heller din identitet. Du kan ju vara utklädd till något den ser men som du i verkligheten inte är.

”Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk, min själ vet det så väl.” Psaltaren‬ ‭139:14‬ ‭SFB15

Psalmisten vill visa oss på något stort som vi allt för ofta inte ser själva. För vi tittar i fel spegel med fel ögon. Vi filtrerar det vi ser genom vår självbild. Är den skadad på något sätt så präglar den vad vi ser i spegeln.

Sanningen är att du är skapad övermåttan underbart. Order hittar vi i en äldre översättning. Övermåttan.

Övermåttan- ‬‬­omåttligt: över­måttan stolt säger SAOL. Likaså ’över måtten’. Måttan – talar om återhållsamhet. Lägger man då till ’över’ blir det klart mycket mer än återhållsamhet. Dess motsats. Ordet talar om omåttligt, enormt, kolossalt, mäkta mm.

Att vara underbart skapad är väl inte så dumt. Men du är övermåttan underbart skapad.

Nu ställer vår svenska mentalitet och jantelag till det för oss. Inte skulle vi stå på torget och skrika ut att vi är underbart skapade. Även vår blyghet skulle säkert hindra oss. Men kanske kan du ikväll ställa dig framför sin spegel och viska till dig själv. ”Tack Gud för att jag är danad övermåttan underbar”. Det är Guds hälsning till dig idag. Han älskar att se på dig.

Och du, du behöver inte vara orolig. Spegeln kommer att bevara ditt lilla samtal framför den. Den kommer inte återberätta den för någon. För det är spegelns bästa egenskap. Den avslöjar inte dom förtroliga samtal man har med den. Framtiden kan bara fundera och fantisera om vad den har sett. Men det som händer inom dig är vackert när du inser att Gud har skapat dig övermåttan underbar i sina ögon !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: