Får Ordet tala och vägleda eller bara bekräfta min vilja?

Förr i tiden gick ofta predikanten upp i talarstolen och sa: ”Jag har fått ett ord från Gud”. Med det menade man oftast att en bibelvers hade blivit levande och så predikade man utifrån den. Idag är det mer vanligt med ett tema som man utgår från. Till det temat lägger man ett ord, en bibelvers, till grund eller mer som en bekräftelse på temat. Rätt eller fel? Skulle tänka att det är lika rätt. Men det har blivit en förskjutning. Från att utgå från Ordet till att bekräfta med Ordet.

Jag funderar på hur det fungerar i våra liv. Låter vi bibelordet leda oss? Eller får det bekräfta min vilja att leva som jag gör?

För mig blir det mer av en tankeställare än att försöka pådyvla någon ett levnadsmönster eller en lag. För mig blir det en djup reflektion om hur jag låter använda bibelns Ord till mig. Hur tänker du? Ingen fördömelse utan mer längtan om hur vi kan förhålla oss till Guds levande Ord – bibeln.

Får medge att jag allt för ofta läser Ordet mer skummande än på djupet. Som om ja inte har tid att läsa klart liksom. Det finns en utmaning i att låta texten bearbeta mig. Dra mig ner i dess djup. Att låta texten bli liv och inte bara bokstäver. Har vi tid med det idag?

Att läsa texten på ett sätt så att jag hör den läsas i mitt inre. Att låta den berätta sin omgivande historia och ursprung. Och visa på var den vill föra mig.

För bibelOrdet har ett annat djup än en vanlig text. Dess dimension är många gånger större än en roman, om inte alltid.

Min fundering idag är att bibelns Ord ska vägleda mer än att bekräfta mitt livs levande. Visserligen är båda infallen rätt när dom går hand i hand. Tror vi behöver mer av ”jag har fått ett ord från Herren” än trendiga tematiska utläggningar. (Inser samtidigt hur svårt det är)

Så …. Hur förhåller du dig till Ordet? Får det vägleda dig? Eller söker du efter ett Ord som kan bekräfta ditt liv och din hållning? Till oss som predikar …. leder Ordet oss in till budskapet eller försöker vi hitta något som (bara) bekräftar vår egen tanke? Rannsakande men kanske rätt viktigt i den tid vi lever i nu.

Till sist….

📕 Att läsa ordet med andens hjälp för oss ner i dess djup. Min utmaning idag är att ta en text och låta den börja öppna sig för oss. Stressa inte över den. Ställ frågorna som dra dig in i skeendet. Hur såg det ut när det skrevs? Vem var med? Sammanhanget? Vad vill Guds Ande viska in till oss i texten? Vad tar du med dig? Osv osv…… Mon bön är att du idag ska föras in i ett sammanhang som ska få välsigna ditt liv.

Ps. Intressant att Dagens gästkrönikor , Öyvind Tholvsen, tar upp detta ämne idag. Läs gärna det Ds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: