Läs med mig – Apostlagärningarna Kapitel 15

Och Gud som känner hjärtat … 15:8. Är det någon som känner oss väl så är det Gud. The Messages skriver ang Apg 1:24 ”Gud som känner oss bättre än oss själva”. När vi då närmar oss Gud behöver vi inte känna oss som en främling för honom. Han känner oss. Betänk att han älskar oss (ändå).  

Gud gjorde ingen skillnad… 15:9. I NT ser vi gång efter annan hur Gud visar oss på att inte göra skillnad. När budskapet om tron spreds så var det inte bara ett enskilt folk som Gud berörde. Judar så väl som hedningar. Den var tillgänglig för alla. Ingen skillnad. Vi har så lätt att begränsa Gud. 

Frälst genom Herren Jesu Nåd … 15:11 Tron ges genom nåd. Tas emot genom nåd. Inget man kan köpa eller förtjäna. Inte blidka sig till. Ingen präktighet kan förvärva den. Det på grund av Jesu nåd. Glöm aldrig det.  

Inte göra svårt … 15:19 Det har genom historien lagts på olika påbud för att lyckas. Varför gör det svårt att vara kristen? Samtidigt finns det en väg att bli bevarad på. Alltså inte leva på ett sätt som för mig bort från tron. Den svåra balansgången är vad det innebär. Vad får man? Vad får man inte? Är dom gamla reglerna förlegade? Låg det något i dom? Men vad gör att jag blir bevarad i tron? Det måste vara den viktigaste frågan. Och ärligt söka det svaret. Och vilja följa det. Sök Gud och fråga. Låt Anden leda dig till ett liv som du välsignas av. Jag menar då inte rent ekonomiskt. Så kan det bli. Men det viktigaste är livet med Jesus. Tron som bär hela vägen. Så att du kan fullborda loppet ända till himlen. 

Att vara utsänd … 15:24. Att påta sig något man inte fått mandat till. Här möter vi några som ansåg sig vara utsända. Med en lära som inte låg i linje med den tron som vuxit fram. Man ville lägga på regler som dom personligen trodde var vägen. Att vara utsänd är en större sak än att gå själv. Det är att fått ett förtroende. Vad är motivet? Syftet? Vad leder det? Vad är målet? Va skapar det? Vad blir frukten? På frukten skall trädet kännas, heter det. Du kan bedöma genom din iakttagelse. Vem följer du? Hur hanterar du dig själv? Viktiga men svåra frågor.

Den Heliga Ande och vi … 15:28. Detta var ett uttryck man hör de mer förr. Men jag vill påstå att det sker även idag. Dock kanske är vi mer försiktiga med att säga det. Du kan vara trygg. Det kommer att visa sig. Det som är från Gud stannar. Det andra är flyktigt och förgås. Men det är en viktig hållning. Hur fattar vi våra beslut? Vart grundar vi vi dom?

Följa upp … 15:36. Hur viktigt är det inte att vi följer upp?! Nu blev det en schism som särade på Paulus och Barnabas. Men motivet var gott. Man ville s hur det gått. Det goda i detta var att fler blev involverade. Kanske inte så dumt trots allt.  

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: