Läs med mig – Johannes Evangelium Kapitel 19

För att ansluta till påsken så hoppar jag lite bland kapitlen. Så håll utkik vilket kapitel vi är i.

Gissla … 19:1. Den man som domaren frikände ska nu gisslas. Läderpiska inflätade med benbitar eller bly. Jesus kläddes av och bands vid en påle. Piskades till köttet hängde i flisor. En ohygglig smärta. Jesus gisslas för att om möjligt slippa dödsstraffet. 

Pilatus försöker släppa Jesus fri … 19:4. Han finner inget brottsligt som Jesus gjort sig skyldig till. Men folket skanderar ”Korsfäst”. Han ville nog att folket skulle fyllas med medlidande. Men inte.

Pilatus förhör honom på nytt … 19:8ff. Han inser att denne Jesus är ingen vanlig människa.  Pilatus gör vad han kan men den makten han har räcker inte till att frige. Han utlämnar Jesus till att korsfästas. En klart märklig rättegång. 

Han bar själv sitt kors … 19:17. Korsfästes tillsammans med två rövare. 

Anslaget … 19:19 ”Jesus från Nasaret – Judarnas konung”. Det är något man vill ha ändrat. ”Vad jag har skrivit, det har jag skrivit”. 

Kastade lott om hans livklädnad … 19:24. Allt enligt profetiorna. Det här många profetior som går i uppfyllelse denna påsk. 

Johannes får ansvaret att sörja för Jesu mor … 19:25ff. Josef var död sen länge. Johannes får i uppgift att ge Maria det hon behövde. 

Det är fullbordat … 19:30. Starka ord som bekräftade hela Jesu mission på jorden. 

Blod och vatten … 19:34. Bekräftelsen på att döden hade kommit och Jesus var verkligen död. 

Hemligt lärjunge … 19:38. En barmhärtig beskrivning om en som inte öppet trodde på Jesus. Troligen för att det inte var möjligt för honom. I världen finns det många hemligt troende. Man går till sin moské och ber till Jesus. Det är inte möjligt att tro öppet. Då skulle man mista livet. Denne Josef ger dessa sin bekräftelse och mod. Trygghet i sin tro. Jag säger tack gode Gud för Josef från Arimatea.  Till Tänka sig att Nicodemus, han som kom i alla hemlighet under nattens mörker till Jesus, kom också denna tidpunkt. Dessa ”hemliga” personer begraver Jesus. 

Jesus begravs … 19:42. Tydliga beviset att Jesus verkligen var död.

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: