Vilken dialekt har du?

När jag började ett nytt jobb en gång frågade jag dom och dom kunde höra vart jag kommer ifrån. Jag menade att det borde höras på min dialekt. Man hade verkligen svårt att höra vart jag kommer ifrån. Man chansade hej vilt. Till slut säger en dam ”då måste du komma från Dalarna”. Och visst är det så. Jag är dalmas. Om det hörs på min dialekt ? Knappast. Jag flyttade från Dalarna när jag var 6 år. Så den dialekten har slipats bort med åren. (Tilläggas kan att hon som sa att jag var från Dalarna är själv dalkulla. Men hennes dialekt sitter djup förankrat i henne. )

Idag är det skärtorsdag. I en av texterna som vi läser då handlar om Petrus. Han fanns där vid kolgrillen och värmde sig. Det var kallt. Jesus hade tillfångatagits. Jesus hade förespått att Petrus skulle förneka honom tre gånger. Versen vi ska läsa är från en av dessa gånger.

”Strax därefter kom de som stod där fram till Petrus och sade: ”Visst är du också en av dem! Din dialekt avslöjar dig.””
‭‭Matteusevangeliet‬ ‭26:73‬ ‭SFB15‬‬

Dialekten avslöjade honom. Man hörde på hans sätt att tala att han tillhörde den grupp som följde Jesus. Vi blir lätt likt vår lärare som lär oss. Så också Petrus.

Funderar rätt ofta på den texten. Hur är din och min dialekt? Hörs det från vilket sammanhang vi kommer från? Märks det på vårt sätt att tala att vi tror på Gud?

Avslöjas vår tro på vår ”dialekt”? Vårt sätt att prata avslöjar rätt mycket. Väl värt att fundera på. Hur låter skvaller , lögner, förtal? Hur låter det när vi talar gott, uppmuntrar varandra och talar sanning? Är det någon skillnad på dom? Om min attityd är negativ eller positiv? Märks det på mitt sätt att tala? Troligen gör det det. Atmosfären präglas av vårt sätt att tala.

Så min fundering är… vilken dialekt har du? Vilken har jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: