Läs med mig – Markus Evangelium Kapitel 14

Värdet … 14:5. Värdet på denna olja var troligen en årslön. Den oljan använde man inte ”i onödan”. Med stor försiktighet likaså. Hon bryter denna oöppnade flaska och häller över Jesus. Värdet var också stort. Hon förberedda Jesus för den gärning han skulle göra. Hon gjorde det i förväg. Andra kom senare efter hans död för att smörja Jesus . 

Judas dubbelnatur … 14:10f. Judas verkar ha en dubbelnatur. Eller var denna ondska det han levde i? Vid sista måltiden ”for satan in i honom”. Han lånade sig till något förfärligt ont. Att Judas hade samvete visade sig när han ångrade vad han hade gjort. Se 14:18,20;43-52. En av sina egna förmådde honom. 

Nattvarden … 14:22. Den har så många dimensioner. Så många kopplingar. Läs tex Joh 21. En måltid som, varje gång vi delar den mellan oss, för oss tillbaka till korsets händelse där Jesus ger sitt liv för oss. Den måltiden är ett sätt att alltid minnas. Nästa gång Jesus äter den är med oss i himlen. 

Petrus förnekelse … 14:27ff. Förutsägelsen, när de händer och hans upprättelse är närgånget på något sätt. Kanske har du förnekat någon gång. Det finns upprättelse. ”Även om alla andra…” Petrus var säker men föll. 

Vi har vårt getsemane … 14:32ff. 

Inte som jag vill ….14:36. Jesus insåg kampen, ville nog helst slippa. Men var beredd att gå hela vägen. 

Stunden har kommit … 14:41. Jesus visste när det var dags. Svårt tt sätta sig in i vad det gjorde med honom. 

Mannen med örat … 14:47. I ett annat ställe helar Jesus denne man. Barmhärtig mitt i förnedringen. 

Man övergav Jesus … 14:50. Mitt i all kaos och rädsla försvinner lärjungarna. Med kläder eller utan kläder på sig. Tala om panik. 

Att följa på avstånd … 14:54. Hur många är det inte som följer Jesus på avstånd. Man vågar inte riktigt närmare sig honom. Men man dras ändå till honom. Man måste bara var där på lite avstånd.  

Men de fann inget … 14:55. Man kunde inte finna något att döma honom för. Ändå så gjorde man det. 

Jag Är … 14:62. Kanske hans största och mäktigaste namn. 

Petrus förnekelse … 14:66ff. Så sorglig läsning. Slår mig att det kunde vara du eller jag som gick igenom detta. ”Då brast han i gråt”. Den stunden måste ha varit den värsta i Petrus liv. Finns ingen berättelse om hur han mådde fram till upprättelsen. Men man kan ana!!

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: