Läs med mig – Jakobsbrevet Kapitel 1

Livegen … 1:1 Så beskriver Jakob sig själ – Livegen till till Gud. Som en slav och tjänare. Kallad men har inte heller något annat val. En inre drivkraft och överlåtelse. 

Prövningens glädje … 1:2ff. Vet inte om du delar Jakobs glädje i prövningen. Men han ger den en djupare dimension. ”Ni vet ju…”. Ja visst vet vi men känner vi så? Men prövningen gör också något gott. Skapar uthållighet. Kärnbibeln skriver: ”när ni får gå igenom (skulle råka hamna i) olika slags prövningar (problem, svårigheter)”. Inget ont som inte har något gott med sig. Gud hjälpe oss att se det. 

Brister i visdom … 1:5. En bön jag tror vi alla kan känna delaktighet i. Lägg märke till slutsatsen ”ger utan förbehåll”. Kärnbibeln: ”Om nu någon av er saknar vishet [för att kunna gå igenom dessa prövningar], ska han fråga [alltid utbe sig vishet från alldeles intill] Gud, som ger åt alla, generöst (fritt; utan förbehåll) [på ett enkelt och okomplicerat sätt] och utan att förebrå (klandra, förakta; läxa upp) – och den [visheten] ska ges åt honom”. Vilken nåd detta är. 

Be utan att tvivla … 1:6. Kanske lättare sagt än gjort ibland. Men jag tänker att om vi betänker att Jesus är densamme igår, idag och i all evighet som vi läste i Hebreerbrevet kan det bli något enklare att be tan att tvivla. 

Begär … 1:13ff. Gud hjälpe oss med dom begär vi kan känna. 

Inplanterat … 1:21. Guds ord inte bara inympat. Det är inplanterat. Så det kan bära sin frukt inom oss. 

Ordets görare … 1:22. Här tänker jag at det kan brista för oss. Att lyssna och sen göra går inte alltid hand i hand. Men kanske kan det bli vårt mål. 

Menar sig … 1:26. Tid för rannsakan. Om jag menar mig vara troende, följa Jesus – syns det då på mitt sätt att leva, min attityd och hur jag är?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: