Läs med mig – Matteusevangeliet Kapitel 13

Sådd och skörd i våra liv … 13:1-9,18-23. Hur förbereder jag mig för att vara den goda jorden?Hur upptäcker jag när jordmånen inte är den bästa? Och hur kan jag då ta tag i det? 

Liknelser … 13:10ff. Jesus talade ofta och gärna i liknelser. Han ville nå fram till sin lyssnare. Ibland ”skaka om” för att väcka liv i funderingen. Hur kan vi transformera detta sätt in i vår tid?

Himmelriket … 13:24ff I vår tid sås det också in ogräs. Hur avslöjar vi det? Hur hanterar vi det? I detta kommer ogräset inte med in i himlen. 

Tänk vad stort himmelriket kommer att vara … 13:31ff Det kan idag synas lite men kommer att växa fram i sin fullhet en dag. 

Surdeg … 13:33ff. Denna liknelse förstår nog den som bakar allra bäst. Hur surdegen blir ett med den övriga degen och blir till ett gott bröd. 

Pärlan … 13:44ff Om vi visste vart skatten och pärlan fanns som var värd en förmögenhet skulle vi göra allt för att få tag på den. Troligen till och med investera för att få tag på den. Den skulle ge avkastning som skulle räcka långt. Så är det med himmelriket. Det är klart det bästa man kan investera i. Både i tid och pengar. 

Alla kommer inte till himlen … 13:47. Här och nu väljer man väg. Sen är det försent. 

I sin egen stad … 13:53ff. I sin egen stad blev han inte trodd. Rätt grymt kan jag tycka. Föräldrarna kände man. Man växte upp tillsammans med honom. Ändå vända man sig emot honom. Blev det för närgånget? 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: