Läs med mig – Psaltaren kapitel 103 & 104

Lova Herren hans godhet … 103:1ff                                                                   

Hela mitt inre … 103:1 Min själ, hela min varelse, allt jag har på samma gång. 

Glöm inte vad gott Han gjort … 103:2. Påminn dig. Läs det igen. Det skapar tro och tillit.  Glöm inte hans välgärningar, ingripande och förmåner han gett. 

Förlåter helt och fullt … 103:3. Detta är stort. Det är vi människor som tyvärr har ibland en del förbehåll för att förlåta. Men inte Gud. Sjukdomar kan stå för brister också. 

Mättar ditt begär … 103:5. Han inte bara visar vad begäret kan gör med oss. Han ersättare det istället med det goda. Så möts vårt begär med något gott istället. 

Ung på nytt … 103:5. Inte så att du blir yngre i ålder. Men du får ny energi som om du var yngre. 

Behåller inte sin vrede … 103:9. Gud är inte långsint. Gud har ett annat perspektiv som vi borde lära av. 

Så väldig är Hans nåd … 103:11-14. Går det att mäta Guds nåd? Den är ju oerhört stor. David försöker beskriva det med himlens höghet, öster från väster (oändlig sträcka och omätbar). Guds nåd är stor, så stor. Varför? För han vet hur vi är skapade och vet vår begränsning. Nåd kan översättas med ’omsorgsfulla kärlek’. 

Vår begränsing … 103:15f. Vi är som gräset. Vi är i denna kropp inga evighetsvarelser. Men Guds nåd vara beständigt. Det är stort. I det får vi leva med vår begränsing. 

Hans rike … 103:19. Redan nu men ännu inte. Gud räder överallt. Genom alla tider. I nuets begränsing men också i en tidlös evighet.

Skaparens lov … 104:1ff

Timrar … 104:3. Kärnbibeln skriver: och har lagt (konstruerat, timrat) balkarna till dina övre rum [tronsalar] ovan skyn (vattnen).

Må Herren glädja sig över sitt verk … 104:31. Hela psalmen andas en färd över skapelsen. Hur det liksom var tänkt. Min fråga blir … är han lika glad över sin skapelse när vi människor nu har använt under många år den gåva vi fått?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: