Tro inte allt du läser

I en tid av oro och krig skall man vara extra försiktig med vad man läser. Det är inte så att media väljer att vara återhållsam och uppmuntra dig att läsa med viss reservation. Utan vi matas med mängder med påståenden och ”sanningar”. Visst kan mycket vara sant. Men man får vara försiktig med det man läser.

Att vara ryss idag måste vara knepigt. För vad får man ifrågasätta? När det är straffbart att tala mot kriget blir det svårt med källkritik. Vi i väst får vara försiktiga med att tolka allt. Vi har också svårt att förstå sanningsgraden. När ett ledarskap som Ryssland har kräver att inte bli ifrågasatta är det fara och färde.

Rykten skall alltid ses med stor försiktighet. Tänk om man för vidare något som inte är sant. Det kan verkligen skada.

Tron och bibeln är verkligen annorlunda. Den uppmuntrar till att prövas. Den uppmuntras till att jämföras. Den uppmuntrar oss att låta vers bekräfta vers. Ändå påstår den sig att vara sanningen – den rätta läran. Gud menar sig vara verkligen Gud. Men tvingar sig inte på någon. Erbjuder sin hjälp och förlåtelse.

I det ljuset blir verkligen all diktatorisk ledarskap ännu mer patetisk. Det blir som man man brukar säga ”höj rösten – argumentet svagt”. Gud skulle kunna göra anspråk långt högre men gör inte det. Utan ger människan valmöjligheten. En sådan som Rysslands ledare ger inga alternativ. Finns bara ett. Ta det eller lämna.

Du och jag har fått ett erbjudande som är värt att fundera över. Och det är Guds erbjudande som lyser extra starkt nu i juletid. Jesu födelse ger oss inbjudan till ett liv med Gud. Del i Hans rike.

Så medan du slår in dom klappar du tänker ge bort kan du fundera över den gåva du fått från Gud själv – Jesus Kristus.


Här hittar du dagens lucka i min julkalender

Idag ber för riksdagsman Rose-Marie Carlsson (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: