Läs med mig – Psaltaren Kapitel 117 & 118

Lova Herren, alla folk  … 117:1 och 2. Denna psalm är den kortaste psalmen och även det kortaste kapitlet i hela Bibeln. Det finns olika sätt att räkna ut Bibelns mittpunkt, men vad det gäller kapitel så är denna psalm det centrala kapitlet (det 595:e kapitlet av Bibelns 1 189 kapitel)!                         

Lova Herren … 117:1 Vi uppmanas att Lova honom. Kärnbibeln skriver: Prisa (hebr. hallelu) Herren (Jahve) alla nationer (hednafolk), stå i stum beundran inför honom (prisa, vila i honom – hebr. shavach) alla folk (stammar)!

Gud är värdig vårt lov … 117:2 Det finns orsak att prisa Gud. Kärnbibeln skriver: För mäktig (väldig, stark, överflödande) över (mot) oss är hans nåd (omsorgsfulla kärlek) och sanning (trofasthet) – Herrens (Jahves), som varar i evighet! Så det finns verkligen orsak att lova honom. 

Tacksamhet för Herrens hjälp … 118:1ff

Gav mig rymlig plats … 118:5 När nöden tränger sig på blir vårt rum begränsat. Det blir helt enkelt trångt på många sätt. Gud möter oss så blir vårt rum rymligt igen. 

Herren är med mig … 118:6f. Och dig. Bättre att fly till honom än lita på andra. Glöm inte att Herren alltid är med dig. Även när du uppfattar det som att Han inte är det. Så mycket i vår inre oro som gör att han hamnar i skuggan eller diman. Men Han är där.

Han blev mg till räddning … 118:14 Herren är min starkhet och min lovsång. Han blev mig till frälsning. Kören som kanske sjöngs mer förr men så sann idag med. 

Detta är dagen som Herren gjort … 118:24. VArje dag är en gåva från Gud. Vad gör vi med den? Värt att fundera lite på…

Tacka Herren … 118:29 för Han är god, evig är Hans nåd. Räcker gott at veta för att motiveras att tacka Gud. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: