Att bli färdig….

Är du färdig med alla julklappsinköpen ännu? Förlåt, jag kanske bara stressar upp dig nu. Det var ju inte meningen. Men visst är det lite si och så med julstressen. Jag är inte färdig ännu. Jag som skulle börja tidigt med klapparna. För att bli färdig mycket tidigare än förra året.

Somliga av er är färdiga med julklapparna för länge sedan. Ni kan verkligen andas ut. Vi andra jobbar på att bli färdiga.

Tänk vad viktigt det är att bli färdig. Att man kan sätta punkt. Kunna avsluta ett projekt så att man kan ”lägga det till handlingarna”. Men ….

….ibland kan jag fundera på om det är så att man alltid måste bli färdig. Måste man det? Kan det få hänga lite i luften liksom? Möjligen är det helt omöjligt. Skulle tro att för somliga skulle det vara katastrof om man inte blev färdig. Tänker tex ett genrep inför en konsert. Blir man någonsin färdig med det? Blir man någonsin färdig med att läsa på för ett prov? Som när jag förbereder en predikan – blir den förberedelsen någonsin färdig? Eller när du är ute i trädgården och fixar – blir du färdig?  På jobbet brukar vi säga att vi aldrig blir färdiga. Det kommer alltid in nya saker att bereda. Säljer efter hand och sen levererar till köparen. För att nästa stund starta om igen. 

Kanske överdramatiserar vi detta med att bli färdig. När vi gör det riskerar vi att aldrig bli nöjda. Artikeln till tidningen kan alltid bli bättre. En miss på provet blir beviset att man inte gjorde förberedelsen färdig.

Jag skulle tro att om vi sänker den ambitionen med att bli färdig är att vi blir mer nöjda med det vi faktiskt har gjort. Har sagt många gånger till mina kollegor som är beredd att jobba över för att göra butiken ännu finare detta: ”Blir det verkligen så mycket mer fint om du gör lite till? Är det inte så att det är rätt okej redan nu?” Så har jag försökt visa på att det man redan gjort är faktiskt ganska bra. Att det redan är färdigt. Och att det blir inte mer färdigt bara för att vi försöker göra det ännu mera färdigt. 

Kan man resonera så? Jag vet inte. Men jag tror att vår definition av ‘färdig’ ibland är lite fel. För när vi försöker klämma fram lite mer färdigt så har vi redan passerat gränsen för färdigt. 

Slappna av. Kanske är det så att du redan är färdig fast du inte inser det. Att det du redan gjort faktiskt är gott nog. Kanske kan den här julen får vara mer av färdigt redan i ett tidigt skede än att du känner dig misslyckad för att du inte gjorde mer.


Här är lucka nummer 16 i min julkalender 

Idag ber för riksdagsman Jonny Cato (C)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: