Salig är du som trodde

Det hände något med Maria som var mäktigt. Elisabeth visar på det i sin hälsningsfras till Maria när hon besöker henne. Luka beskriver det i kapitel 1:45f:

”Och salig är du som trodde, för det som Herren har sagt dig kommer att gå i uppfyllelse.”

För att se djupet i det läser vi även i Kärnbibeln och levande bibeln:

”Salig (lycklig, välsignad) är hon som trodde (var trofast), för det ska ske som det blivit sagt till henne från Herren [genom ängeln Gabriel].” SKB

”Du kan vara lycklig som litade på Herren Gud, för han ska infria sitt löfte till dig.”LB

”Salig är du som trodde” – Kärnbibeln ger oss förståelsen av att hon var trofast. Alltså trogen kallelsen och uppdraget. Därför kunde hon skatta sig lycklig. Det skulle bli så.

Salig, lycklig eller välsignad är vackert på något förunderligt sätt. Maria kunde vara lycklig som var utsedd. Men det låg också en välsignelse i kallelsen och uppdraget. Hon fick uppleva en särskild välsignelse i sitt jakande till Guds kallelse. Och ligger det inte något särskilt i detta. Gud lägger en välsignelse över ditt liv när du tackar jag och går in i det han tänkt för dig. Kanske är det ett yttersta tecken på att du är rätt.

Levande Bibeln vill särskilt poängtera att Gud kommer att infria det han lovat. I Marias fall skulle det ytterst synas att hon var gravid. Sen skulle Guds Sons födelse bekräftas steg för steg, stund för stund, ju längre Jesus vandrade på jorden. Kanske ligger det i trossteget. Att våga gå för att vägen kommer att öppnad steg för steg. Löftet kommer att infrias. Jag tänker att det kan ge oss mod att svara ja och gå i tro.


Idag kan du se nästa lucka här!

Idag ber vi för riksdagsman Nooshi Dadgostar (V)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: