Att börja livet rätt

Jag minns när jag första gången såg mina barn. När min förstfödde kom vågade jag knappt hålla i honom. När min andra son kom var jag mer modig. Där började en fantastiskt resa. Jag säger inte att jag varit den bästa pappan men jag har gjort så gott jag kunnat. Velat dom väl och försökt visat vägen. Tror du som också fått förmånen att få barn känner något liknande.

Bibeln säger….

”Vänj den unge vid den väg han ska vandra, så viker han inte av från den när han blir gammal.” Ordspråksboken‬ ‭22‬:‭6‬ ‭SFB15‬‬

Starka ord och känns oerhört viktiga. Kärnbibeln förtydligar det något:

”Fostra (träna, instruera) ynglingen med din mun [dvs. genom att samtala] om hans [indivuella] vägval [resonera med den unge om vikten av goda vanor och att gå på Guds ”smala” vägar] så viker han inte av från det (det goda sättet) när han är gammal (vuxen, äldre).”

Tänk att vi kan få visa på och lära goda vanor. Man inser ju att vanor kan verkligen påverka våra liv.

Dåliga vanor blir lätt något av det normala vilket blir så fel. Kan vara svårt att sig ut dom. Så starten blir så viktig.

Jag tänker att det inte bara är föräldrar som kan visa på goda vanor. Föreningslivet kan. Kyrkan kan. Grannen kan. Skolan kan. Vi har ett gemensamt ansvar att lära en ung generation goda vanor.

Men om vi upptäcker som vuxen att vi har dåliga vanor kan vi inte bara ge upp med att mena att det var någon annans fel att vi fick dåliga vanor. Vi kan bryta det. Och jag är övertygad om att Gud kan hjälpa oss att bryta dåliga vanor.

Lika sant är det att Gud vill hjälp oss till goda vanor. Så är du i ett läge att du inser att du behöver få flera goda vanor kan du be Gud om hjälp. Jag tänker också att dom goda vanorna tränger bort dom dåliga vanorna.

Vi behöver inte kalla alla dåliga vanor för synd. Men vi kan klart sätta en etikett på dom som heter oönskade. Dom kan vi välja bort. Så skapar vi utrymme för goda vanor och märker hur det välsignar våra liv.

Så att börja livet rätt har en stor betydelse för resten av vägen genom livet. Blir det lite fel finns det möjlighet att starta om eller att svänga in på rätt väg igen. ( hur du nu vill beskriva det …)

Välj en god vana och låten få ett bra fotfäste i dig.


Idag ber vi för riksdagsman Josef Fransson (SD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: