Vad är värde egentligen?

I Rumänien har man en valuta som heter LEI. Med den valutan kan man handla i Rumänien så klart. Men om jag skulle ta med den hem skulle jag stöta på problem. I Rumänien har dessa sedlar ett värde. Men i Sverige inget alls i affären. Man kan till och med troligen inte växla in den till svensk valuta i Sverige.

Värde är rätt komplicerat om man ser ränt mänskligt på det. Allt styrs hur det uppfattas. Pengars värde styrs ju av marknaden. Värdet på en sak troligen av efterfrågan. Men ett värde styrs också av vad materialet kostar som det tillverkas av och hur mycket det kostar att producera det. Uppe på det vad ägaren av tex fabriken vill ha i vinst. Så blir värdet till slut ganska svårt att sätta på en vara. Inom secondhand tänker jag att vi söker ett relevant priser. För vad är rätt pris på en begagnad vara som redan är köpt en gång?

Värdet på dig och mig styrs inte alls efter allt det jag noterat ovan. Inte alls. Inte ens i närheten.

Jag är så tacksam att ditt och mitt värde står i relation till Guds kärlek till oss. Alltså värdet går inte att relateras till något annat än att Jesus älskar oss så så så så så så så mycket. Så fantastiskt mycket. Så du är så fantastiskt mycket högt värderad.

När jag går bland olika folk här i Marghita inser jag att man verkar tänka så fel. Romerna har sin egen bosättning. Dom sätta åt sidan. Man anser dom mindre värda. Runt omkring vår jord verkar vi bestämma vem som har mer värde än andra.

Så min undran idag är….

Varför har vi människor behov av att nedvärdera och trycka ner andra?

Vi behöver en rensas på människovärdet. Vi behöver en total förvandling på hur vi tänker och tycker om andra.

Fundera på hur du värderar andra. Försök att vara ärlig. Upptäcker du den minsta lilla närhet till att värdera någon som mindre värd så behöver du tänka om. Likaså så jag. Kanske är det så att vi , någon gång , faktiskt tenderar till att se ner på någon någon gång.

Kanske är det så att vi skulle behöva be Gud om hjälp att se vår omgivning genom hans ögon. Då har vi goda förutsättningar att lyckas i detta.

I ett land som Rumänien blir detta så påtagligt. Men ser du omkring dig där du bor så kanske detta visar sig vara ett bekymmer även där.

Gud hjälp oss att älska sin du älskar

Lämna en kommentar