När man bara får betala med kontanter blir det komplicerat…..

Igår när jag var till sjukgymnasten skulle jag betala. Hon ville ha kontanter. Så jag åker lite extra tidigt för att stanna till på torget där jag skulle parkera för att ta ut pengar. Troligen tillhör jag samma gäng som du som inte har kontanter på mig.

Runt torget finns det många affärer. Ni visade sig det att någon uttagsautomat fanns det dock inte. Jag gick runt på några parallellgator med flera affärer. Men inte då. Inte en enda uttagsautomat.

Det ställer till det ganska bra när man lever i ett kontantlöst samhälle och inte har kontanter när någon enstaka kräver det.

Så idag tog jag en omväg till den automat jag visste fanns i Norrköping. Jo, det finns säkert fler. Men eftersom jag inte bott så länge i Norrköping och dessutom nästan aldrig använder uttagsautomater vet jag inte om så många.

Det är minst sagt struligt när det finns handlare och företagare som inte tar kort. Tror nog att dom förlorar mer på det än jag, men ändå.

Sen finns det en sak till som är irriterande med kort. Det är när butiksägaren envisas med att ta en avgift för att man ska få handla med kortet. Först det första får dom inte göra det. Anmäl dom till din bank. Då får du avgiften tillbaka och butiksägaren blir av med tillståndet att få ha kortläsare. För det andra, när kommer dom att lägga en avgift på alla andra utgifter dom har förutom tex kläderna? Elen, vattnet, värmen mm mm. Som jag ser det bakar man in allt i priset för produkten. PUNKT!

Som arbetande i en av Erikshjälpens butiker med kortläsare är jag väldigt tacksam för alla som använder kort. Visst, det kostar några ören som man gärna skulle få skänka i bössan, men det är så bra. Det gör att vi har så lite kontanter i kassan att det är inte ens är värt att försöka ta dom. Det ger säkerhet och trygghet.

Problemet med det kontantlösa samhället är dock att det blir knepigt med att lägga en peng i kollekten i kyrkan. Men det har pingstkyrkan i Norrköping löst på ett bra sätt. Du kan Swisha över pengarna istället. Mitt under mötet. Kanon, föredömligt, smart, direktlösning från mitt konto till deras. Hur bra är inte det? Dom som tar upp kollekten behöver inte räkna dom. Klappat och klart med bara en liten knapp på telefonen.

Struligt är det dock inte med betalkortet

9 svar till “När man bara får betala med kontanter blir det komplicerat…..”

  1. Inte är det lätt inte…att flytta till Norrköping. Men apropå kort så blir det ju mycket bättre när vi ska ha märket i pannan….eller….på handen…eller….hur var det nu?! Frågan är om vi ska lära oss att det är det som gäller eller om vi (Jesustroende) ska lära oss ett system som ligger utanför ”märketipannansystemet”. Just nu är det de fysiska pengarna eller byteshandel som ligger närmast till, kanske. Spännande tid vi går till mötes. Med glatt hjärta!
    Gratulerar till flytt till Norrköping och ny arbetsplats. Fortfarande bor vi inte så långt från varandra. Vi flyttade till Nyköping sep 2013. Känns riktigt bra.
    Nåd o Frid
    Stig

    1. Det ligger något i artikeln du hänvisar till. Samtidigt har jag inte valt för att alla andra använder swish el kontokort. Jag tycker det är smidigt. Men som jag skrev, det ställer till det när kortet inte går att använda.

      1. Ja, det är alltså jag som har skrivit den, ursäkta otydligheten. Även om det inte är du som har ”valt” så tar du ju tydlig ställning för korten och emot kontanterna i ditt blogginlägg.

        Man kan också se det som att det är ovanan med kontanter, och var man tar ut dem, som ställer till det när kortet inte går att använda. Eftersom jag regelbundet och huvudsakligen använder kontanter, och därför har kontanter med mig, skulle jag aldrig få samma problem om någon inte tar kort.

        Jag ser det lite som skillnaden mellan att bli ilsken över att behöva pulsa i snön och inte kunna göra något åt det, eller att innan snön kommer köpa en snöslunga som man bara kan rycka igång och rensa bort den. Snön kommer förr eller senare, och kanske i stora mängder, det har man ingen kontroll över, men man har kontroll över vilken utrustning man har.

  2. Ja, visst kan det vara så att jag tar ställning för kort. Visst ser jag problemen också. Ica har full koll på mina köp och ger mig erbjudande som bara jag får baserade på min inköp. Jag har reagerat på deras sätt och blivit upplyst om att man kan avstå från dessa erbjudande.

    Faran är att hela samhället går mot att vara pengalöst. Men som det är nu behöver vi ha pengar på oss. Och jag bara noterar att jag så sällan har det på mig och det ställer till det.

    1. Användningen av kort är som sagt en av orsakerna till att kontanthanteringen försvinner. Argumentet ”varför ska vi ta emot kontanter, när ändå ingen använder dem”

      Att skriva om kort i positiva ordalag utan att ta upp riskerna, är detsamma som att göra reklam för användandet av kort, avsiktligt eller oavsiktligt.

      1. Då var det ju bra att du kommenterade min blogg så kom det med också.
        Min avsikt som du säkert förstår var ju inte att tömma ut detta ämne i alla olika dimensioner. Utan att bara visa på hur det är utan kontanter. Visst är det ett problem i det du lyfter fram.
        Får ändå erkänna att det är smidigt med kort men mycket knepigt när det krånglar.

Lämna en kommentar