Eftervärme 

Det finns så många situationer och möten med människor som för med sig en eftervärme som är så förunderligt ljuvlig på något sätt. 

Jag blev påmind om det när jag läste ur Tomas Sjödins bok ”Det är mycket man inte måste” Han skriver om samtalet med anhöriga efter ett dödsfall. Han frågade dom vad dom uppskattade mest hos den bortgångne. Oftast säger man då ”Hon hade tid” eller ”Han tog sig alltid tid för oss”. Han skriver ”den som är vis vet att några minuters uppmärksamhet i ett givet läge kan fortsätta att värma i timmar, dagar, månader och år”. Han avslutar den krönikan med följande mening ”Och det alstrar en värme som tydligen blir kvar också när livet är över”.

Du har säkert mött dom. Personer som när man mött dom liksom stannar kvar hos oss. Stannar med en eftervärme som värmer vårt innersta på något ljuvligt sätt. Det kan vara något vi är med om som är lite över det vanliga. Det som man är med om går på djupet inom oss. Vi kanske får förmånen att bli ”utsatta” för någons omsorg om oss. Det kan vara ett samtal i goda vänners gemenskap som betyder så mycket att eftervärmen av samtalet stannar kvar en god stund. 

När jag slår upp ordet läser jag följande: ”den värme som finns kvar i en värmekälla (till exempel en kokplatta) sedan man stängt av energitillförseln”. Alltså värme som stannar kvar när vederbörande har lämnat gemenskapen. För att försöka beskriva ljuvligheten av detta tillstånd skulle det kunna vara: stunden efter en bastu då man ”värmer av”, känslan efter en skön löptur, som luften som blir frisk när ett stilla regn kommer efter en het sommardag. Typ så.

Att ge någon av sin tid kan verkligen sätta goda spår. Så goda spår att dess värme lever kvar för lång tid. 

Jag tycker verkligen om att vara med människor som skapar en god eftervärme efter sig. Dom drar inte ur mig massa energi. Tvärtom. Dom tillför mig sådan enerig att livet får en guldkant på tillvaron. Livet blir så mycket bättre. Man kan lugnt säga att dom gör min dag. Tänk om man själv fick förmånen att vara en sådan person som skapar en sådan eftervärme. Tror säkert att du gärna också skulle vilja ha  den värmen i dina fotspår. 

Lämna en kommentar