Sofflocksfilosofin – del 2

Tomas Sjödin har gett oss sina tankar om Sofflocksfilosofin. Värda att notera och fundera lite över. 
Du hittar dom i hans bok ”Det händer när du vilar”. Att koppla av har väl inte varit min bästa sida genom livet. Det är en sak att inte göra något vettigt. En annan sak är att koppla av. Det skall jag börja träna på. Det finns ju alltid något att göra typ. Även om man inte får något gjort. 

Här kommer fyra till. Dom första fyra skrev jag om igår. 
5. Räkna vad saker kostar i tid istället för vad dom kostar i pengar. 

Vi kan köpa många saker för att vi tror att vi spara massa tid genom att använda dom. Om vi vänder på tänket lite …… om man tänker på hur mycket tid man skulle vinna in man avstod köpet….. så kanske vi upptäcker att det kanske tom var en smartare väg. 

Så skriver Tomas så här: ”Den som har mycket pengar men lite tid kallar vi rik, den som har mycket tid och lite pengar kallar vi fattig. Nog är det bakvänt”. Visst var det tänkvärt?!!! 
6. Tänk smått 

 Tänk bara när vi stressar i trafiken tex. Inte vinner vi massa tid direkt.  Möjligen 5 minuten här och där. 

Vi stressar mellan möten och glömmer att plocka in ett mellanrum i kalendern. Vi hinner inte andas emellan. ”Vi behöver sticka in luft i systemet”. Så sant som det är skrivet. 

 Jag behöver komma ihåg att kolla igenom dagen innan jag börjar för att inte börja snett och få kaos sen. Vad behöver du lära dig. Jag behöve skapa luft i systemet,vad behöver du skapa?
7. Gud står utom tiden.

Fundera kan man göra om ‘kronos’ och ‘kairos’. Den neutrala tiden som bara går och Guds tid – den eviga tiden. 

Nunnan Therse Lisieux skriver: ”Det förefaller mig som om Gud inte behöver åratal för att utföra sitt kärleksverk i en människosjäl, en stråle ur hans hjärta kan i ett ögonblick få blomman att slå ut för hela evigheten”. 

Kanske skulle vi må gott att leva i Guds ‘kairos’ lite oftare än vad vi gör. Kanske är det just det vi gör när vi kan stanna av oss själva för en stund. Bara vara i Guds närhet i bön och kanske lovsång. Då vårt hjärta sammanstrålar med Guds hjärta för en stund. Att där, just då, få en stund i Guds stillhet. Utanför tidens ram och bara kunna få känna hans andetag berör mig och mitt inre. Då händer det något med oss. Det behöver jag träna på. Behöver du det? 
8. Tiden går inte. Den kommer. 

Vilken skön hållning i tänket. Eller hur?! Det är så lätt att bara tänka att tiden gått. Men den kommer ju faktist till oss hela tiden. Som en gåva. Fritt och förintet. 

Om det är sant så ändra mycket. ”Försent måste inte vara försent, brottom sällan brottom och vila kan få bli vila” som Tomas skriver.  

Med den inställning kanske vi kan slipper stressen över att tiden går så fort. Vi tar emot den istället. Välkomnar den att slå följe med oss. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s