Vad är normalt?

Så har vi ställt om klockorna igen. Det sägs ofta kallas vintertid. Men det är ju normaltid. Alltså den tiden vi utgår från.

Alltså, vad är normalt? Vad är det normala normalt?

Synonymer för ’normal’ är bla vanlig, genomsnittlig, typisk, naturlig, gängse, som alla andra, själsfrisk, sund, vid sunda vätskor.

Om nu det ’gängse’ som är har fått sitt gängse om bakfoten kan man undra hur normalt det kan vara.

Det är allt för mycket ’normalt’ som ändrat sig till något onormalt. Det normala har helt enkelt blivit onormalt.

Det som förr var onaturligt har nu blivit naturligt och tvärt om. Somliga förändringar är ju naturligtvis inte av ondo. Men det är förändrade tider.

Att vara sund eller osund. Vilket står för klokskap, förnuftig mm. Här kanske det är lättare att se hur något normalt blir onormalt.

I natt ställde vi om klockan. Vi ’vred tillbaka’ den en timme. Jag tror att vi skulle behöva vrida tillbaka somligt som blivit ett nytt normalt. Vi behöver återerövra det gamla genuina normala.

Naturligtvis är det svårt att avgöra vad som är och ska vara det naturliga normala. För allt utgår från hur vi uppfattar det. Kanske kan ett rättesnöre vara att söka det som är friskt för själen. Söka det som är sunt för oss alla. Det som är naturligt för både oss och naturen. Som är klokt och inte styrs av våra habegär. Där vi ser helhetsbilden och inte tänker isolerat. Där alla åldrar får plats.

I det vanliga livet är det knepigt att där man förr kunde leva på en lön nu knappt klarar att leva på två. Är det normalt eller onormalt? Jag tänker att det är mer onormalt när vi skapar ett liv med så mycket prylar, engagemang mm att det blir så dyrt att bekosta det. Att man skapat ett liv som inte klarar det på två löner i familjen. Då är det något som gått fel. När man måste hålla uppe statusen inför varandra att det skakar i grunden i familjen. Så kanske det ändå går att leva ett normalt liv med lägre inkomst om man rättar mun efter matsäcken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s