En tanke för dagen – Avstå

Många människor är tvinga att avstå vissa saker. För att ekonomin inte tillåter. För att hälsan inte tillåter. För att omgivningen inte tillåter. För att man helt enkelt måste. Jag säger inte att det är lätta val. Men kanske det ändå kan fungera för att det finns inga andra alternativ.

Sen finns det tillfällen då vi borde avstå något. I solariditet med någon. För att valet borde vara att avstå. Eller man borde avstå när det annars sker på någon annans bekostnad. I sådana lägen kan det vara svårt att avstå. För då tränger det mer ner i vårt ego. Jaget får då träda åt sidan. Det priset kan bli för högt tror vi.

Att avstå är inte alltid så enkelt. Det är inte alltid populärt att prata om det. Det handlar ju mer om att ta för sig.

Men att avstå något för att något ska bli bättre borde vara en möjlig väg. Men det är så svårt. Betänk bara alla val när det gäller vår miljö. Hur mycket är vi beredda att avstå för att inte vår värld ska gå under av miljöförstöring? Hur mycket är vi beredda att avstå för vår hälsas skull?

Men bra tanke att fundera på hur mycket är jag beredd att avstå för miljön skull? Vad kan jag avstå för någon annans skull?

I en tid av mycket ha-begär kan det vara sunt att fundera på att avstå något också.

2 svar till “En tanke för dagen – Avstå”

  1. Jag tycker det är nyttigt att någon gång avstå från saker. Så är det ju genom hela livet. Det handlar om att man måste välja och sedan välja att avstå vissa saker. Inte bra det här att man ska bara ha och ha hela tiden. Många saker jag kan tänka mig att avstå från för min och familjens hälsa tex och även miljön.
    Önskar dig en trevlig 3:e Advents helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s