Skärtorsdag – måltiden

När Jesus går in i påskens drama väljer han att inleda den med en måltid. Där samlar han sina lärjungar för den sista måltiden. Så här i efterhand så blev det inte den sista måltiden. Den som blev den sista ska jag återkomma till om någon söndag. Men nu denna måltid.

Jesus hade nog flera skäl till denna måltid. Kanske var det en vilja att visa på att man hörde ihop. Måltid i bibeln talar ofta om gemenskap med bilden av en måltid.

Han ville visa på ett exempel. Att det skulle bli en minnesmåltid. En måltid som skulle återkomma ända fram tills den dag den ska firas i himlen. Vilket vi än idag gör.

Bilden av den är Jesus på korset. Där bröd står för hans kropp nedbrytande – vilket vi symboliserar att vi bryter brödet. Vi delar bägaren med vin eller ofta druvjuice – vilket symboliserar Jesu död och utgjutanden av sitt eget blod.

Påskens budskap sammanfattas i denna måltid – att Jesus vill ha gemenskap med oss som människor. Därför bjuder han in till denna måltid gång efter gång. Det är en måltid som bygger på en tro och tillit till Jesus själv. Genom att tacka jag och delta vill vi på det sättet manifestera vår tillhörighet. Att vi tillhör Jesus. Och att Jesus tillhör oss. Med denna måltid vill tacka för förlåtelsen som sker genom Jesu handling på korset. På så vis blir måltiden både en bekännelse och proklamation. Inför allt och alla och mig själv vill jag säga att jag tror på och tillhör Jesus.

Och allt började för mycket långe sedan. Den kvällen då Jesus bjuder in lärjungarna till en måltid. Strax innan han skulle dö på korset. Påsken vill påminna dig om att vi alla, du och jag, är inbjudna till den måltiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s