Ett mål mat om dagen

Nobell fredspris är offentliggjort. Det går till FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP).

Fantastiskt bra. För eftersom svält är ett krigsredskap skapar mätta magar fred tänker dom.

Så lyssnar jag på ett inslag på aktuellt. Där säger man att man ska kunna ge ”ett mål mat om dagen”. Betänker man vad det verkligen betyder blir man bara så ledsen. Ett mål mat.

Tänk själv – du får bara äta en gång per dag….. Hur hungrig skulle man inte vara ändå? Så är läget för många på vår jord. Men inte för dom flesta av oss. Vi kan äta frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, middag och kanske till och med en kvällsmacka …..

Jag tänker att det är så orättvist i vår värld. Somliga kan äta sig mer än mätt. Medan andra får se det som en bonus om man kan få känna sig mätt möjligen en gång per dag i bästa fall.

Men visst är det bra att vi kan göra skillnad tillsammans. Världens barn var ett tillfälle. Men varje månad kan man till exempel göra det genom Erikshjälpen. Och fler aktörer finns det.

Jag gjorde en resa till Etiopien för några år sedan. Då mötte jag kvinnor i ett projekt. Man hjälpte kvinnorna att bli självförsörjande. Utgångsläget var för flera av dom att dom kunde vara ge sin barn ett mål mat om dagen. När dom fick fart på sitt företag ändrades förhållandena för dom. Dom berättade att nu kunde dom ge dom tre mål mat om dagen. Tänk vilken skillnad. Barnen kunde somna mätta. Och detta var med enkla medel som hav support. Du vet, du kan göra en stor skillnad med små medel. Det är bara ett krux – du måste vilja lämna ifrån dig dessa små medel. Betänk då vad en större summa kan göra mirakler.

Tillsammans kan vi förändra denna värld. Så om WFP får fredspriset för att dom delar ut mat till svältande skulle hela världens befolkning kunna få det nästa år. För då har vi gett ännu mer mat. Någon har påstått att vi kan utrota svälten på jorden. Visst låter det bra. Och det är så. Det kan vi. Man undra varför vi inte gör det…..

Kan det vara för att vi som har mat äter helt enkelt för mycket mat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: