Samtalet …

Samtalet kan verkligen välsigna och muntra upp. Samtalet kan ge mod. Det kan ge hopp. Tröst kan växa fram ur ett samtal. Tänk att ett litet prat med någon kan göra att livet känns på topp. Ett ord, till synes ett litet ett, kan förändra allt till det bästa.

Samtidigt finns dess motsats.

Samtalet kan verkligen göra någon missmodig. Samtalet kan ge modlöshet. Det kan göra att hoppet försvinner. Man kan verkligen bli ledsen av ett samtal. Tänk att ett litet prat med någon kan göra att livet går i botten. Ett ord, till synes ett litet ett, kan förändra allt till det sämsta.

I vissa fall tror jag att vi skulle behöva överväga varje ord vi säger. Vägs dom på våg. Verkligen tänka efter först. Kanske har du som jag sagt någon gång: ”misstolka mig inte nu”. Vi vill verkligen försäkra oss om att orden inte ska falla snett.

Det finns en gåva vi alla människor nog behöver. Det är förmågan att låta nedslående ord rinna av oss. Att vi har förmågan att lyssna på vad som sägs och inte hur det säga. Att vi snabbt kan förlåta en blunder. Att vi också kan förlåta den som sagt något dumt och inte har förmågan att be om förlåtelse. Att kunna hellre vara tyst än såra någon med sina ord. Ja, det kanske blev fler gåvor än en. Men jag tror dom verkligen behövs.

Somliga har svårt med empati. Dom inser inte vad som händer i ett samtal där vederbörande inte väger sina ord först. Dom har svårt att inse hur deras ord skadar. Troligen är det bara förbön som funkar då. ( Eller att dom själva blir utsatta på något sätt och inser hur illa det kan bli )

Från ett samtal kan man gå med helt olika känslor. Jag tänker att vi behöver välja vem vi lyssnar till. Den som gör ner dig eller gör dig ledsen – välj bort den. Har du någon i dom närhet som muntrar upp och ger energi – välj den! Välj att samtala med den som du får energi av.

Kanske är det en bra regel att själva skapa den goa känslan vi tycker ett samtal ska ha. Det fina med är att det brukar smitta av sig.

En annan regel som är bra är denna: Man måste inte säga allt man tänker eller tycker.

Jag kan bara tacka dig som så många gånger har gjort mig så glad och välsignad genom det sätt du samtalat med mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: