Att se bakåt…. en stund av reflektion

Det finns vissa tillfällen som är behov av att titta bakåt. Dock inte hela tiden. Det är när man kör bil. En snabb blick i backspegeln då och då är viktigt.

Men att se bakåt kan hindra oss att gå framåt. För om vi får för stort fokus på det förflutna kan vi få svårt att ta oss an framtiden. Så visst är det sant att vi behöver se mer framåt än bakåt.

Men en sak som jag tror är underskattat är reflektionen som ligger i att se bakåt. Liksom att följa upp. Lära. Se om det blev som det var tänkt. Upptäcka det som behöver justeras eller ändras. Kanske till och med ge upp.

Att se bakåt handlar allt för ofta om att se det svåra och negativa. Det man misslyckats med. Felsteg. Det man är mindre nöjd med i livet. Jag tänker att när vi ser bakåt i backspegeln får vi bestämma hur vi vinklar den. För att se dom goda minnena. Dom tillbakablickarna ger kraft inför morgondagen. Dom goda minnena ger oss en framtidstro. För vi vet att det funkade så då kan det göra i framtiden också.

Vi har så mycket vackert att se tillbaka på. Låt inte det tråkiga förringa det. Låt det inte förstöra allt det underbara du varit med om. Så mycket av din historia är som en vacker soluppgång eller varför inte en solnedgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: